Se apropie Paștele și deși îl petrecem în formulă restrânsă, fără întreaga familie și prieteni, nu vom renunța în a găti bucatele tradiționale. Dacă în alți ani ne bucuram de aroma cozonacului de la bunici, anul acesta vom încerca să îl facem noi acasă. Și pentru că iubim ciocolata, evident vom opta pentru un cozonac cu ciocolată.
Recunoaștem că ne-am inspirat din provocarea lansată de Nestle Romania si Cărți. Dulciuri și Flori și am urmat rețeta lor.
Ce avem nevoie?
Aluat:
- 650 g făină
- 15 g drojdie proaspătă
- 2 ouă
- 250 ml lapte călduț
- 150 g zahăr
- 10 ml esență de rom
- 10 ml esență de vanilie
- 15 g coajă rasă de portocale și lămâie
- 100 g unt 82% grăsime
- 50 ml ulei (noi am folosit ulei de cocos pentru un plus de savoare) Ulei cocos Viva Coco 250 ml
Umplutură:
- 50 g ciocolată Nestle Dessert Noir mărunțită
- 100 g zahăr tos
- 50 g cacao
- 100 g nucă măcinată mai mare
- 100 ml lapte
Decor:
- 300 g ciocolată Nestle Dessert Noir topită
- 30 g nucă
- Bețișoare scorțișoară
Mod de preparare
Aluat
- Pregătește maiaua din drojdie, un praf de sare, o linguriță de zahpr și 50 ml lapte călduț. Lasă la dospit aproximativ 30 de minute.
- Încălzește laptele rămas și topește zahărul în el.
- Bate ouăle cu cele două esențe, coaja de portocală și lămâie
- Pune făina într-un castron, adaugă maiaua crescută, ouăle și laptele călduț cu zahărul topit. Frământă bine, adaugă untul topit puțin câte puțin, până se încorporează.
- Adaugă uleiul și frământă până când aluatul devine elastic și nelipicios.
- Lasă la dospit o oră.
Umplutura
- Amestecă într-un bol toate ingredientele
- Împarte aluatul în două părți egale. Întinde fiecare parte de aluat pe blatul de lucru înainte cu ulei și așează umplutura. Rulează-le și final împletește-le.
- Lasă la dospit în tavă 30 de minute.
Preîncălzește cuptorul la 1600 C și lasă la copt timp de 50 -60 de minute.
Lasă la răcit și glazurează cu ciocolata topită.
Spor la prăjiturit!
Descoperă și Tiramisu : o rețetă simplă și delicioasă
Rețetă preluată de pe @Nestle Romania și @Cărți, dulciuri și Flori
0 Comments
Leave a reply
You must be logged in to post a comment.