
Dintre toate „super-alimentele” de pe piață, uleiul de nucă de cocos poate fi campionul domnitor al tuturor, cu o listă nesfârșită de beneficii. Uleiul de cocos presat la rece are efecte pozitive asupra fiecărui sistem din corpul uman, aceste efecte fiind cercetate și confirmate prin cercetări științifice. De la îngrijirea pielii și pierdera în greutate până la echilibrul hormonal și acuitatea mentală, în articolul următor vă vom prezenta 10 beneficii incredibile ale uleiului de nucă de cocos.
Energizant
Spre deosebire de majoritatea celorlalte grăsimi saturate, uleiul de nucă de cocos are în compoziția sa trigliceride cu lanț mediu (MCT). Aceste grăsimi se metabolizează diferit față de trigliceridele cu lanț lung, ce se regăsesc în abundență în carne și produsele lactate. Trigliceridele cu lanț mediu nu sunt stocate ca și grăsimi în corpul uman, ci sunt transportate direct la ficat unde se transformă imediat în energie.
S-a demonstrat știintific că atunci când consumăm 2 lingurițe de ulei de nucă de cocos în fiecare dimineață, nivelul de energie crește cu o medie de 5% pentru un interval de timp cuprins între 2 – 4 ore.
Luptă împotria infecțiilor
Triglicerile cu lanț mediu și acidul lauric reprezintă aproximativ 50% din conținutul total de acizi grași din uleiul de cocos și este principalul ingredient care face ca acest ulei să fie atât de uimitor. Printre numeroasele beneficii asupra sănătății, amintim că acidul lauric are un rol antimicrobian, omorând virusul, bacteria, protozoarele și ciupercile prin dizolvarea pereților celulari.
Prin consumul zilnic a unei lingurițe sau două de ulei de nucă de cocos, ajutați organismul în lupta cu microbii, contribuind în același timp și la sănătatea sistemului digestiv.
Îmbunătățește funcțiile cerebrale
În procesul de digestie, trigliceridele cu lanț mediu sunt transportate direct la ficat, unde sunt sintetizate în cetone. Aceast compus chimic are efecte pozitive asupra unor tulburări cerebrale, cele mai cunoscute fiind epilepsia și Alzheimer.
O dietă așa-numită cetogenică (aport de carbohidrați foarte scăzut și foarte bogată în grăsimi) este studiată în prezent pentru a trata diferite tulburări. Cea mai cunoscută aplicare terapeutică a acestei diete este în cazul tratării copiilor cu epilepsie ce au ajuns să opună rezistență la medicamente. Această dietă implică consumul a unei cantități cât mai mice de carbohidranți și a unei largi cantități de grăsimi, ceea ce duce la concentrații crescute de cetone în sânge.
Din anumite motive, dieta reduce dramatic rata convulsiilor la copiii epileptici, chiar și cei care nu au avut succes cu diferite tipuri de medicamente.
Reduce senzația de foame
O caracteristică interesantă a acizilor grași din uleiul de nucă de cocos este că vă pot reduce starea de foame. Aceasta poate fi legată de modul în care grăsimile sunt metabolizate, deoarece cetonele pot avea un efect de reducere a apetitului.
Scădera în greutate
Având în vedere că uleiul de nucă de cocos poate reduce pofta de mâncare și crește arderea grăsimilor, este logic că vă poate ajuta, de asemenea, la pierderea în greutate. Uleiul de cocos pare să fie deosebit de eficient în reducerea grăsimii abdominale, care se află în cavitatea abdominală și în jurul organelor.
Uleiul de nucă de cocos ajută la echilibrarea hormonală ce duce la reducerea stresului și a anxietății – două dintre cauzele principale ale grăsimii abdominale excesive.
Limitați aportul de ulei de cocos la una sau două linguri pe zi, pentru a nu sabota involuntar eforturile de scădere a greutății.
Reduce riscul bolilor cardiace
Uleiul de cocos conține grăsimi naturale saturate care măresc colesterolul HDL bun în organism. De asemenea, ele pot ajuta la transformarea colesterolului LDL rău într-o formă mai puțin dăunătoare.
Prin cresterea HDL, multi experti cred ca uleiul de nuca de cocos ar putea fi bun pentru sanatatea inimii in comparatie cu multe alte grasimi. Trigliceridele cu lanț mediu din compoziția uleiului de nucă de cocos îmbunătățește procesul de coagulare a sângelui, acționând asupra funcțiilor antioxidante din sânge, reducând astfel riscul aparițiilor de coli de inimă.
Sănătatea pielii
Bogat în vitamina E, uleiul de nucă de cocos este un hidratat natural pentru uscată, reduce semnele de îmbătrânire, întărește epiderma împotriva celulitei și distruge vergeturile. Uleiul de nucă de cocos oferă protecție naturală împotriva radiațiilor UV dăunătoare. Poate fi utilizat pentru a preveni sau a vindeca infecțiile cutanate microbiene și fungice care cauzează acnee și călcâii crăpate.
Aplicați ulei de cocos presat la rece direct pe piele pentru o experiență terapeutică liniștitoare, ce miroase fantastic.
Sănătatea părului
La fel ca și în cazul pielii, uleiul de nucă de cocos protejează părul de deteriorare cauzată de razele solare sau deshidratare. Înainte de a merge la plajă sau la piscină, masați scalpul și părul cu ulei de cocos presat la rece pentr a-l proteja de factorii dăunători.
Folosit în mod regulat, uleiul de nucă de cocos ajută la eliminarea mătreții și la alte iritații ale scalpului.
O mai bună absorbție a nutrienților
Când este ingerat, uleiul de nucă de cocos ajută tractul digestiv să absoarbă mai bine vitaminele A, D, E și K liposolubile. În cazul în care iei suplimente pentru a asimila vitaminele menționate, ia în considerare și o lingură de cocos. În cazul în care îți este greu să bei uleiul pur și simplu, îl poți pune cu ușurințp în salate sau în mâncărurile gătite. Dă savoare chiar și în piure, legume coapte sau deserturi.
Stabilizează tiroida și nivelul zahărului din sânge
Trigliceridele cu lanț mediu din uleiul de nucă de cocos contribuie la transformarea colesterolului în pregnenolen – formațiune de sinteză a hormonilor responsabil pentru funcția tiroideană sănătoasă. Consumul zilnic a unei lingurițe de ulei de nucă de cocos poate ajuta corpul să utilizeze mai eficent insulina și să stabilizeze nivelul de zahăr din sânge.
După cum se poate observa, uleiul de nucă de cocos posedă o listă întreagă de beneficii pentru sănătate și frumusețe și este un ingredient pe care toată lumea ar trebui să îl aibă în casă. Tu ți-ai cumpărat ulei de cocos?
*** Acest articol nu este menit să înlocuiască sfatul medicului avizat. Pentru orice tratament sau regim alimentar prescris consultați întotdeauna sfatul medicului specialist.***
0 Comments
Leave a reply
You must be logged in to post a comment.