20 Beneficii ale uleiului de nucă de cocos și efectele sale secundare

20 Beneficii ale uleiului de nucă de cocos și efectele sale secundare
iunie 20, 2018 Sabina

Până în prezent, există peste 1500 de studii care demonstrează că uleiul de cocos este unul dintre cele mai sănătoase alimente de pe planetă. Uleiul de nucă de cocos oferă beneficii și poate fi utilizat în multiple scopuri pe care oamenii nici nu le realizează.

Cercetările au descoperit în cele din urmă secretele acestui super-aliment uimitor: și anume grăsimile sănătoase numite acizi grași cu lanț mediu (MCFA). Aceste grăsimi unice includ:

 • Acid caprilic
 • Acidul lauric
 • Acid capric

Citește și Ce este acidul lauric?

Aproximativ 62% din uleiurile din nucă de cocos sunt alcătuite din acești trei acizi grași sănătoși, iar 91% din grăsimile din uleiul de nucă de cocos sunt grăsimi saturate sănătoase.

Citește și De ce este uleiul de cocos VivaCoco un produs premium?

Majoritatea grăsimilor pe care le consumăm necesită mai mult timp pentru digerare, dar grăsimile găsite în uleiul de nucă de cocos oferă sursa perfectă de energie pentru că trebuie doar să treacă printr-un proces de trei trepte pentru a fi transformat în combustibil pentru organism, față de alte grăsimi care trebuie să treacă printr-un proces de 26 de etape!

Spre deosebire de acizii grași cu lanț lung găsiți în uleiurile pe bază de plante, MCFA sunt:

 • Mai ușor de digerat
 • Nu se depozitează ușor sub formă de grăsime
 • Antimicrobiene și antifungice
 • Dimensiuni mai mici, permițând o mai ușoară permeabilitate a celulelor pentru o energie imediată
 • Procesate de ficat, ceea ce înseamnă că acestea sunt imediat convertite în energie, în loc să fie stocate ca grăsime

Toate acestea arată de ce acest ulei din copacul de nucă de cocos este un super aliment, beneficiile sale fiind abundente și uimitoare.

Conform cercetărilor medicale, uleiul de nucă de cocos aduce beneficii organismului în următoarele moduri:

 1. Tratament natural pentru cei ce se confruntă cu boala Alzheimer

Digestia MCFA de către ficat stimulează producerea de cetone pentru alimentarea creierului cu energie. Cetonele furnizează energie creierului fără a avea nevoie de insulină pentru a procesa glucoza în energie.

Cercetările recente au arătat că, de fapt, creierul își creează propria insulină pentru a procesa celulele de glucoză și celule cerebrale. Întrucât creierul unui pacient cu Alzheimer își pierde capacitatea de a-și crea propria insulină, cetonele din uleiul de cocos ar putea crea o sursă alternativă de energie pentru a ajuta la repararea funcției creierului.

 1. Previne bolile cardiace și tensiunea arterială crescută

Uleiul de cocos este bogat în grăsimi naturale saturate. Grăsimile saturate nu numai ca cresc colesterolul sănătos (cunoscut sub numele de colesterol HDL) în corpul tau, dar ajută și la transformarea colesterolului „rău” LDL , în colesterolul bun.

Prin creșterea HDL în organism, ajută la menținerea sănătății inimii și la reducerea bolilor cu risc cardio-vascular. Uleiul de cocos ajută inima și prin scăderea valorilor înalte a trigliceridelor.

Citește și Uleiul de nuca de cocos previne diabetul

 1. Tratament natural pentru infecțiile tractului urinar și rinichi și protecția ficatului

Citește și Poate uleiul de cocos sa vindece candida?

Uleiul de nucă de cocos este cunoscut pentru beneficiile sale în procesul de vindecare a infecțiilor tractului urinar și a infecțiilor ale rinichilor. MCFA-urile din ulei acționează ca un antibiotic natural, perturbând acoperirea lipidică a bacteriilor și ucigându-le. De asemenea, cercetările arată că uleiul de cocos protejează direct ficatul de daune. Apa de nucă de cocos contribuie la hidratarea și susținerea procesului de vindecare.

 

 1. Reduce inflamația și artrita

În urma unui studiu realizat în India, s-a constatat că nivelurile ridicate de antioxidanți prezenți în uleiul de nucă de cocos virgin au redus inflamațiile și tratat artrita mai eficient decât medicamentele cunoscute pe piață.

Într-un alt studiu, s-a observat că uleiul de cocos recoltat la o căldură medie ajută la suprimarea celulelor inflamatorii. Acesta funcționează atât ca analgezic cât și ca antiinflamator.

 1. Prevenirea și tratamentul cancerului

Uleiul de cocos are două calități care îi ajută să lupte împotriva cancerului: una, din cauza cetonelor produse în digestia sa. Celulele tumorale nu sunt capabile să acceseze energia în cetone și sunt dependente de glucoză. Se crede că o dietă ketogenică ar putea fi o componentă posibilă de a ajuta pacienții cu cancer să se recupereze.

Doi, deoarece MCFA digeră pereții lipidici ai bacteriilor, ei pot, de asemenea, să ucidă bacteria helicobacter pylori care este cunoscută pentru riscul crescut de apariție a cancerului de stomac. Chiar și în studiile în care cancerul este indus chimic, introducerea uleiului de nucă de cocos previne dezvoltarea cancerului.

 1. Stimularea sistemului imunitar (antibacteriene, antifungice și antivirale)

Uleiul de cocos conține acid lauric (monolaurină), care este cunoscut pentru reducerea candidei, pentru combaterea bacteriilor și pentru crearea unui mediu ostil pentru viruși. Multe boli astăzi sunt cauzate de înrăutățirea bacteriilor, fungiilor, virușilor și paraziților răi din organism.

Citește și Uleiul de cocos pentru uscăciunea vaginală

Puteți înlocui boabele și zahărul din dieta dvs. cu ulei de nucă de cocos ca sursă de combustibil natural când sunteți bolnav. Zaharul hrănește creșterea bacteriilor rele. În schimb, luați o lingură de ulei de nucă de cocos de trei ori pe zi când sunteți bolnav.

 1. Îmbunătățește memoria și funcția creierului

Într-un studiu publicat în anul 2004 de către Jurnalul de Îmbătrânire Neurobiologică, cercetătorii au descoperit că acizii grași din uleiul de nucă de cocos au produs efecte pozitive asupra subiecților mai în vârstă ce se confruntau cu probleme de memorie. La toți pacienții s-a obervat o îmbunătățire semnificativă a capacității de gândire, după administrarea acestui produs. Acizii grași sunt absorbiți cu ușurință în organism, fiind accesați în creier fără utilizarea de insulină, având astfel capabilitatea de a alimenta celule creierului mult mai eficent.

 1. Îmbunătățește energia și rezistența

Uleiul de cocos este ușor de digerat și, de asemenea, produce o energie susținută pe termen lung și mărește capacitatea metabolismul.  Astăzi, mulți sportivi folosesc ulei de nucă de cocos ca sursă de combustibil în timpul antrenamentelor și a maratoanelor.

Amestecați ulei de cocos, cu o lingură de miere și o linguriță de semințe de chia și consumați cu 30 de minute înainte de a începe antrenamentul.

 1. Îmbunătățește digestia și reduce ulcerul stomacal și colita ulcerativă

Nuca de cocos îmbunătățește de asemenea digestia, deoarece ajută organismul să absoarbă vitamine solubile în grăsimi, calciu și magneziu. În cazul în care uleiul de nucă de cocos este luat în același timp cu acizii grași omega-3, le poate face de două ori mai eficace, deoarece sunt ușor disponibili pentru a fi digerați și utilizați de organism.

Uleiul de nucă de cocos poate ajuta la îmbunătățirea sănătății bacteriilor bune și a intestinelor prin distrugerea bacteriilor rele și a candidei. Dezechilibrul Candida poate reduce în special acidul gastric, care provoacă inflamații și o digestie slabă.

 1. Reduce simptomele bolii vezicii biliare și a pancreatitei

Acizii grași din uleiul de nucă de cocos nu au nevoie de enzime pancreatice pentru a fi descompuși, ajutând la o bună funcționare a pancreasului. În plus, acest super-aliment este atât de ușor de digerat, încât este cunoscut pentru îmbunătățirea simptomelor bolii vezicii biliare. Înlocuiți alte grăsimi cu lanț lung cu uleiul de nucă de cocos pentru a îmbunătăți sănătatea vezicii biliară  dar și a corpului per ansamblu.

 1. Îmbunătățește problemele de piele (arsuri, eczeme, mătreață, dermatită și psoriazis)

Uleiul de nucă de cocos este minunat în procesul de curățare a feței, fiind hidratant, protejează de razele solare, putând trata multe tulburări ale pielii. Acizii grași (caprilici și lauric) din uleiul de cocos reduc inflamația la nivel intern și extern și hidratează, făcându-i o soluție excelentă pentru toate tipurile de afecțiuni ale pielii.

Protejează pielea și are mulți antioxidanți care îl fac ideal pentru vindecarea pielii. În plus, proprietățile antimicrobiene echilibrează sursele candida sau fungice care pot provoca multe afecțiuni ale pielii.

 1. Previne bolile de gingie și degradarea dinților

Uleiul de nucă de cocos este folosit de secole ca o modalitate de a elimina bacteriile din cavitatea orală, ajutând la vindecarea bolilor parodontale.

 1. Previne osteoporoza

Stresul oxidativ și radicalii liberi sunt cei mai mari doi vinovați de apariția osteoporozei. Deoarece uleiul de nucă de cocos are un nivel ridicat de antioxidanți, care ajută la lupta împotriva radicalilor liberi, îl transformă într-un tratament natural pentru osteoporoză. Un alt beneficiu uimitor al uleiului de nucă de cocos este puterea mărită de absorbție a calciului în organism.

 1. Îmbunătățește diabetul de tip II

Când celulele refuză să răspundă la insulină și nu mai iau glucoză pentru energie, atunci sunt considerate rezistente la insulină. Pancreasul pompează apoi mai multă insulină pentru a compensa și creează un ciclu de supraproducție. Rezistența la insulină este precursorul diabetului de tip II.

MCFA-urile din uleiul de nucă de cocos contribuie la echilibrarea reacțiilor la insulină din celule și la promovarea unui proces digestiv sănătos. Ei îndepărtează tulpina de pe pancreas și dau organismului o sursă consistentă de energie care nu depinde de reacțiile de glucoză, care pot preveni rezistența la insulină și diabetul de tip II.

 1. Uleiul de cocos pentru pierderea în greutate

Datorită abilității de a crea energie, nu este de mirare că uleiul de nucă de cocos este benefic în scăderea în greutate. Ajută la arderea grăsimilor și a caloriilor, reducând pofta de mâncare, fiind util în special în pierderea grăsimilor abdominale.

 1. Creșterea musculaturii și pierderea de grăsime corporală

Acizii grași din uleiul de cocos nu sunt buni doar pentru arderea grăsimilor, ci sunt buni și pentru dezvoltarea masei musculare. Marea majoritate a suplimentelor au în compoziția lor forme prelucrate de MCFA. Pentru creșterea masei musculare, adaugați zilnic în shake-urile dumneavoastră trei linguri de ulei de nucă de cocos.

 1. Uleiul de cocos este benefic pentru îngrijirea părului

Dacă aveți mătreață sau păr uscat, uleiul de cocos are acizii grași perfecți pentru a ajuta la îmbunătățirea acestor aspecte. Puteți să vă faceți șampon de casă din ulei de cocos cu lavandă, dar îl puteți folosi și ca balsam de păr.

Pentru a scăpa de mătreață și de păr gras, amestecați o lingură de ulei de nucă de cocos cu 10 picături de ulei esențial de rozmarin și aplicați pe scalp pentru 3 minute, apoi vă puteți spăla pe păr.

 1. Candida și infecțiile urinare

Un studiu publicat în jurnalul Antimicrobian Agents and Chemotherapy a găsit acidul capric și acidul lauric din uleiul de nucă de cocos potrivit pentru un tratament natural eficient pentru a trata Candida albicans și infecțiile urinare. Pentru a elimina în mod eficient candida și a trata infecțiile urinare, eliminați zahărul prelucrat și boabele rafinate din dieta dvs. și consumați o mulțime de grăsimi sănătoase. Luați o lingură de ulei de nucă de cocos de trei ori pe zi ca supliment.

 1. Uleiul de cocos produs anti-îmbătrânire (anti-aging)

Conform cercetărilor publicate în jurnalul medical Food and Function, uleiul de nucă de cocos îmbunătățește nivelurile antioxidante și poate încetini îmbătrânirea. Uleiul de cocos funcționează prin reducerea stresului la nivelul ficatului și scăderea stresului oxidativ.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că uleiul de nucă de cocos poate susține detoxifierea din cauza modului în care functionează în relația cu ficatul. Pentru a încetini în mod natural îmbătrânirea, luați o lingură de ulei de nucă de cocos cu fructe bogate în antioxidanți la micul dejun. De asemenea, puteți aplica uleiul de nucă de cocos direct pe piele.

 1. Uleiul de cocos pentru echilibrul hormonal

Uleiul de nucă de cocos poate ajuta la echilibrarea naturală a hormonilor deoarece este o sursă excelentă de grăsimi saturate, incluzând acidul lauric. Studiile au constatat că uleiul de nucă de cocos poate fi o grăsime excelentă de consumat în timpul menopauzei și, de asemenea, poate avea efecte pozitive asupra nivelurilor de estrogen.

Pentru a echilibra în mod natural hormonii, redu consumul de zahăr și de cereale și optează pentru o dietă pe bază de grăsimi sănătoase de la nucă de cocos, avocado, semințe de in și ghee. De asemenea, puteți consuma nucă de cocos și sub alte forme, cum ar fi untul de nucă de cocos sau apa de nucă de cocos.

 

0 Comments

Leave a reply