4 modalități de a folosi uleiul de nucă de cocos pentru un păr sănătos

4 modalități de a folosi uleiul de nucă de cocos pentru un păr sănătos
august 27, 2018 Sabina

Poți avea un păr fin și puternic, strălucitor, ușor de aranjat cu ajutorul uleiului de cocos! Această soluție naturală poate înlocui cu ușurință multe produse de styling. Uleiul de nucă de cocos este bogat în proprietăți antimicrobiene, iar acidul lauric și acizii grași cu lanț mediu ajută la întărirea și regenerarea firului de păr.

Beneficiile uleiului de nucă de cocos pentru păr

Dacă părul tău este uscat și fragil este posibil să nu consumi o cantitate suficientă de apă. Apa ajută la menținerea întregului corp hidratat, incluzând părul și pielea. Pe măsură ce îmbătrânim, sănătatea hormonilor joacă un rol semnificativ și în sănătatea părului nostru.

Uleiul de nucă de cocos este bogat în antioxidanți și are proprietăți antivirale, antifungice și antibacteriene. Când este utilizat pe păr, ajută la îmbunătățirea sănătății scalpului, luptă împotriva infecțiilor și a ciupercilor, ajută la accelerarea procesului de creștere a părului, totodată oferind părului volum și strălucire.

  1. Balsam

Uleiul de nucă de cocos poate fi folosit ca balsam pentru toate tipurile de păr. Conform unui studiu publicat de către Jurnalul de Științe Cosmetice[1], uleiul de nucă de cocos este singurul ulei care ajută la reducerea pierderilor de proteine. Pierderea proteinelor din păr duce la deteriorare și la ruperea firului de păr. Acidul lauric are o greutate moleculară mică și poate pentra rădăcina firului de păr, hrănindu-l cu vitamine, minerale și acizi grași cu lanț mediu.

Uleiul de nucă de cocos ajută la prevenirea daunelor cauzate de pieptănat și periaj și poate fi utilizat chiar și pe părul copiillor. Uleiul de nucă de cocos îl poți folosi ca balsam în timpul spălării, îl poți pune pe păr cu câteva ore înainte de a face baie sau chiar peste noapte.

Pentru părul scurt începeți cu ¼ de linguriță de ulei de cocos, încălzit în palme. Pentru un păr mai lung sau mai gros veți avea nevoie de ½ de linguriță de ulei de cocos. Acordați o atenție specială vârfurilor și scalpului, întinzându-l bine prin păr.

Pentru un efect mai intens, după șamponare aplicați 1 linguriță (pentru părul scurt), 2 lingurițe (pentru părul mediu) și 1 lingură pentru părul lung pe întreaga suprafață a părului. Aplicați în mod special la baza firului de păr, respectiv la vârfuri, iar apoi acoperiți părul cu un prosop pentru o oră – două sau îl puteți lăsa și peste noapte. Apoi clătiți părul cu șampon, iar apoi îl puteți coafa după bunul plac.

Pentru părul uscat sau deteriorat,  mai adăugați ulei esențial din lemn de santal și/sau ulei esențial de geranium, pentru a intensifica efectul tratamentului asupra părului.  Aceste uleiuri esențiale în combinație cu uleiul de cocos susțin retenția de umiditate și ajută la creșterea efectelor de hidratare și refacere a firului de păr.

  1. Ajută la creșterea părului

Uleiul de nucă de cocos este o soluție sigură, eficientă și rezonabilă la preț dacă vă confruntați cu un fir de păr subțire și nu numai. Acesta contribuie la sănătatea generală a părului, datorită acidului lauric pe care îl are în compoziție.

Sănătatea părului este adesea un rezultat al problemelor interne, iar încorporatea remediilor naturale în alimentație, vă pot ajuta împotriva căderii părului. Alimentele bogate în grăsimi Omega3, dovleacul, chia, semințele de in, ceaiul verde –  te pot ajuta la creșterea sănătoasă a părului din interior spre exterior. Înainte de a încerca produse pe bază de prescripție medicală care funcționează doar în cazul a 50% dintre persoane[2] și cu utiliare de lungă durată, schimbă-ți dieta și introdu uleiul de cocos ca balsam și produs de styling.  Produsele ce au în compoziție chimicale dure pot produce iritarea scalpului și chiar creșterea părului în zone nedorite. 

Tratament pentru creșterea părului:

Când este masat pe scalp, uleiul de nucă de cocos contribuie la îmbunătățirea circulației sângelui, susținând creșterea părului. Este important să masați uleiul de nucă de cocos pe scalp cu o presiune ușoară timp de 10 minute, de 3 sau 4 ori pe săptămână. Dacă doriți doar să vă concentrați asupra condiționării scalpului și a creșterii părului, veți avea nevoie doar de o linguriță de ulei.

Cu toate acestea, dacă doriți beneficiile unei condiționări profunde, urmați pașii de mai sus. În loc să utilizați ulei esențial de lemn de santal, adăugați 4 picături de ulei esențial de rozmarin, care este cunoscut pentru accelerarea creșterii părului. Uleiul din rozmarin ajută și la îmbunătățirea circulației scalpului, iar atunci când este folosit cu ulei de nucă de cocos poate produce rezultate fantastice.

După ce masați cu uleiurile menționate timp de 10 minute, acoperiți părul cu un prosop și lăsați căldura corpului să lucreze cu uleiurile. Clătiți apoi cu un produs de curățare delicat. Această mască este eficientă pentru toate tipurile de păr și în plus miroase minunat.

Bogat cu vitamina K și vitamina E, uleiul de nucă de cocos contribuie la reducerea mătreții și ajută ca foliculii să fie sănătoși.

  1. Mătreața

Oamenii au folosit ulei de nucă de cocos pentru piele timp de sute de ani pentru a lupta împotriva mătreții. Această stare inestetică, care adesea provoacă și mâncărime poate fi cauzată de afecțiuni cutanate uscate, sensibilitate la substanțele chimice dure din produsele de îngrijire a părului și infecții fungice asemănătoare drojdiei[3].

Acizii cu lanț mediu din compoziția uleiului de nucă de cocos, alături de acidul lauric și acidul capric, au puternice proprietăți antivirale, antimicrobiene și antifungice care ajută la eliminarea ciupercii, virușilor și bacteriilor ce se depun pe scalp.

Multe șampoane conțin substanțe chimice dăunătoare. Acestea includ parabeni, propilen glicol, polietilen glicol, laurii sulfat de sodiu și multe altele. Șampoanele anti-mătreață pot conține și lauril sulfat de amoniu, silicat de magneziu și aluminiu și sulfură de seleniu.

În majoritatea cazurilor, aceste șampoane pur și simplu nu funcționează. Scopul este de a face scalpul sănătos, eliminând ciupercile și hidratându-l, pentru a pune capăt mătreții. Tratarea cu ulei de nucă de cocos nu va face mătreața să dispară peste noapte, dar mulți pot vedea rezultatele în doar o săptămână.

Cum tratăm mătreața:

Uleiurile esentiale, inclusiv levanțica, cimbru și arborele de ceai, ajută la combaterea fungilor și a drojdiei. Pentru un tratament intens al mătreții, după spălarea părului, amestecați 2 lingurițe de ulei de nucă de cocos cu 5 picături de ulei menționat mai sus sau o combinație și masați pe scalp.

Asigurați-vă că utilizați tratamentul obținut pe întrega suprafață a scalpului, de la gât la frunte și în spatele urechilor. Acoperiți cu un prosop și stați la soare timp de 20 – 30 de minute pentru a intensifica procesul de încălzire sau pur și simplu utilizați un uscător de păr la un nivel scăzut pentru a încălzi prosopul.

Scoate-ți prosopul și spălați părul cu un șampon delicat. Repetați acest proces de 2 – 3 ori pe săptămână. Ca și în cazul tratamentului de condiționare sau de creștere a părului, puteți lăsa tratamentul să acționeze și peste noapte, cu mențiunea să purtați un prosop sau o cască de păr pentru a nu păta lenjeria.

  1. Styling

Da! Uleiul de cocos este un produs natural de styling excelent! Uscătorul de păr, placa, ondulatorul, bigudiurile contribuie la fragilitatea părului. Uleiul de nucă de cocos ajută la prevenirea leziunilor termice asupra părului atunci când este utilizat în cantitatea potrivită.

Părul, ca și pielea, este predispus la deteriorare și din cauza razelor solare. Uleiul de nucă de cocos este un produs de protecție solară naturală, cu un SPF 8[4]. Dacă plănuiți să vă petreceți o zi la soare, îl puteți utiliza ca balsam de protecție atât pentru păr cât și pentru piele, fiind eficient atât pentru copii cât și pentru adulți.

Descâlcirea părului poate fi un coșmar uneori, ducând la ruperea firelor de păr. Uleiul de cocos netezește firul de păr[5], făcând procesul de pieptănare mai puțin agresiv.  Folosiți un pieptăn cu dinți mari și începeți să vă pipetănați de la vârf la rădăcină.

Utilizarea în mod regulat a uleiului de nucă de cocos va îmbunătăți sănătatea părului și va ajuta la prevenirea incursiunilor. În cazul în care părul încurcat este o problemă continuă, tăierea vârfurilor deteriorate vă va ajuta.

Notă: Dacă aveți părul subțire sau fin aplicați cu atenție uleiul de nucă de cocos atunci când vă coafați. De asemenea, nu-l aplicați pe scalp întrucât vă va oferi un efect de păr îngreunat.

Căutați ulei de nucă de cocos extra virgin; când deschideți borcanul, aroma ar trebui să vă reamintească de nuca de cocos proaspătă.

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12715094

[2] https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/hair-loss/features/thinning-hair-medications#1

[3] https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dandruff/basics/causes/con-20023690

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3140123/

[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21635848

0 Comments

Leave a reply