fbpx

Ce este acidul lauric?

Ce este acidul lauric?
februarie 13, 2019 Sabina

Uleiul de cocos extra-virgin presat la rece și-a câștigat renumele atât pentru uz intern, cât şi pentru aplicări externe şi promite beneficii vizibile, confirmate de celebrităţi precum Miranda Kerr, Gwyneth Paltrow sau Angelina Jolie.

Doctorul Weston A. Price documentează în cartea sa, „Nutriţia şi degenerarea fizică”, faptul că, pe măsură ce îmbătrânim, şi inima se schimbă. El a analizat dietele din diferite părţi ale lumii şi a ajuns la concluzia că locuitorii din insulele Mării Sudului, mari consumatori de ulei de cocos, aveau cea mai mică rată de boli cardiovasculare din lume, aproape inexistentă.

În plus, populaţia Tokelauans, care trăieşte în zona Pacificului de Sud, foloseşte nucile de cocos pentru a acoperi 60% din necesarul zilnic de calorii, iar India, Sri Lanka, Thailanda şi Filipine se numără printre principalii producători.

De ce este uleiul de cocos atât de sănătos

Uleiul de cocos este foarte sănătos pentru că include trei tipuri de acizi benefici organismului uman: acidul caprilic, acidul lauric şi acidul capric.

Astăzi ne vom concentra asupra acidului lauric. Ce este acidul lauric?

Acidul lauric este un acid gras saturat si este principalul acid din compoziția uleiului de nuca de cocos si din cel de palmier. Reprezinta minim 40% din acizii continuti de laptele de nuca de cocos. O alta sursa naturala de acid lauric, care sa contina acest acid in aceeasi masura, este laptele matern al femeilor. Si laptele de vaca il contine, insa el reprezinta numai 2% din totalul acizilor grasi. Acest acid este deseori folosit la fabricarea sampoanelor si cosmeticelor si intra in compozitia multora dintre produsele cosmetice bio.

Sfat: Atunci cand vă achiziționați un ulei de cocos citiți pe etichetă cantitatea de acid lauric pe care uleiul o are. În mod normal, un ulei de cocos de calitate trebuie să aibă o cantitate de acid lauric cuprinsă între 43% – 53%.

Acidul lauric poate fi administrat si oral, in mod curent sub forma de ulei de nuca de cocos. Denumirea chimica a acidului lauric este acid dodecanoic. Datorita compozitiei sale chimice, este capabil sa interactioneze cu substantele cunoscute sub denumirea de solventi polari, din care face parte si apa. In organism, acidul lauric este convertit intr-o substanta denumita manolaurin. El actioneaza printr-un mecanism cu ajutorul caruia intrerupe membrana lipidica a organismelor straine, cum ar fi virusii, ciupercile si bacteriile. In timp ce monolaurinul ucide aceste micro-organisme nedorite, nu este deloc toxic pentru oameni si nici nu influenteaza functionarea tesuturilor umane.

Acidul lauric este cunoscut pentru abilitatea sa de a stimula metabolismul si de a intari sistemul imunitar, insa efectele sale antimicrobiene sunt cele care-l fac sa para a fi un foarte promitator tratament pentru acnee.

Știai că uleiul de cocos VivaCoco are o cantitate de acid lauric de 51,38%? Shop

Cercetatorii care lucreaza in prezent la crearea unui vaccin antiacneic considera sa acest acid ar putea fi foarte util in lupta impotriva acneei, mai ales ca este de origine endogena, ceea ce inseamna ca se produce in corpul oamenilor.

Datorita acestui fapt, acidul lauric poate fi integrat si tolerat de catre organism extrem de bine, permitandu-i astfel sa ofere beneficii optime ca tratament al acneei la adulti, in lupta impotriva a P. acnes, bacteria responsabila de aparitia acneei. Totusi, din cauza faptului ca P. acnes nu este singurul factor care este responsabil de aparitia acneei, nu este inca foarte sigur daca acidul lauric va fi sau nu folosit in viitoarele produse de tratare a acneei. Ar fi bine sa fie folosit, caci este natural, ieftin, non-toxic si are un termen de valabilitate mare, fapt care contribuie la creearea unui produs impotriva acneei, care sa fie delicat, bland cu cel care-l foloseste si ieftin, in acelasi timp.

– Acidul lauric poate interactiona cu grasimea, acesta fiind motivul pentru care acidul lauric este folosit in fabricarea samponurilor. Acidul lauric este capabil sa se ataseze de grasimea gasita in par, iar apa poate fi ulterior folosita pentru a o indeparta. Tot gratie acestei proprietati, acidul lauric face parte din compozitia produselor anticelulitice (contribuie la blocarea procesului de stocare a noi grasimi in ogranism).

– Acidul lauric este benefic de asemenea si pentru a calma infectiile pielii, pentru eczeme si psoriazis

– Acidul lauric se pare ca protejeaza si organismul impotriva virusilor racelilor si gripelor

– Acidul lauric este un hidratant extraordinar pentru piele si poate reduce eritemul (roseata) si descuamarea pielii, fara a avea si efecte adverse

– Acidul lauric are asupra pielii si efecte antifungice, antimicrobiene si antiprotozoare.

0 Comments

Leave a reply