Curiozitati despre uleiul de cocos

Curiozitati despre uleiul de cocos
septembrie 24, 2018 Sabina

De ce este uleiul de cocos solid?

Spre deosebire de cele mai multe alte uleiuri, uleiul de cocos are un punct de topire ridicat – aproximativ 24-25 de grade Celsius sau 76-78 Fahrenheit. Prin urmare, este solid la temperatura camerei si se topeste numai atunci cand temperatura creste considerabil. Deci, daca ati cumparat o sticla de ulei de nuca de cocos iar acesta are un aspect solid, nu trebuia sa va ganditi ca exista anumite probleme cu el. Uleiul de nuca de cocos este de multe ori în aceasta forma si, evident, nu trebuie pastrat în frigider.

Ce are în compoziție uleiul de cocos?

Mai mult de 90% din uleiul de cocos este format din grasimi saturate (nu intrati in panica! Nu e asa de rau cum pare, cititi pana la finalul acestei analize si opinia vi se poate schimba), împreună cu urme de cativa acizi grasi nesaturati, cum ar fi acizi grasi mononesaturati si acizii grasi polinesaturati. Compozitia uleiului de cocos virgin nu este diferita de aceasta.

  • Acizii grasi saturati: Cei mai multi dintre acestia sunt trigliceride cu catena medie, care se presupune a fi asimilati foarte bine în sistemele organismului. Acidul lauric este contribuabilul sef, reprezentand mai mult de 40% din total acizilor grasi saturati, urmat de acidul capric, acidul caprilic, acidul miristic si palmitic.
  • Acizii grasi polinesaturati: acidul linoleic.
  • Acizii grasi mononesaturati: acid oleic.
  • Polifenoli: cocosul contine acid galic, care este de asemenea cunoscut ca acid fenolic. Acesti polifenoli sunt responsabili pentru aroma si gustul uleiului de cocos si a uleiul virgin de nuca de cocos.
  • Anumiti derivati ai acizilor grasi cum ar fi betaine, etanolamida, etoxilati, esteri grasi, polisorbati grasi, monogliceride si esteri polioli.
  • Cloruri grase, sulfat de alcool gras, ca derivati ai alcoolilor grasi.
  • Vitamina E, vitamina K și minerale, cum ar fi fierul.

Cum se utilizeaza uleiul de cocos?

Daca utilizati ulei de cocos în scopuri estetice, în special de îngrijire a parului, topiti uleiul (daca este solid) prin mentinerea sticlei la soare sau înmuiere în apa calda. Apoi se ia ulei in palma si se aplica pe par. Daca doriti sa-l utilizati pentru consum intern, pur si simplu înlocuiti unturile sau uleiurile vegetale cu ulei de cocos în retete. Amintiti-va insa cu nu este nevoie sa utilizati doar ulei de cocos, deoarece atunci veti pierde alte beneficii ale mai multor uleiuri traditionale si produse lactate.

Este bun uleiul de cocos pentru masaj și aromaterapie?

Uleiul de nuca de cocos poate fi foarte eficient ca ulei de masaj sau in aromaterapie. Uleiuri volatile ocupa un loc de mare importanta în aromaterapie, in medicina ayurverdica, medicina traditionala chinezeasca si toate celelalte sisteme de tratament care implica masaj. Uleiuri volatile sunt acele uleiuri care sunt absorbite cu usurinta în piele facilitand infiltrarea sau absorbtia de alte uleiuri (cum ar fi uleiurile esențiale) si extracte din plante cand sunt amestecate în ele. Uleiul de cocos este usor absorbit prin porii pielii si prin urmare este folosit ca un ulei volatil. În plus, fiind unul dintre cele mai stabile uleiuri nu rancezeste si nici nu lasa alte uleiuri sau extracte din plante sa se altereze in amestec cu el. Datorita proprietatilor antifungice si antimicrobiene protejeaza uleiurile esentiale, extractele din plante si medicamentele cu care este amestecat de interactiuni microbiene sau fungice.

Se poate folosi uleiul de cocos pentru gatit?

Da, în majoritatea regiunilor tropicale de coasta oamenii folosesc ulei de cocos pentru gatit.

Nu-mi place gustul de ulei de nuca de cocos. Ce ar trebui sa fac?

Încercati sa folositi ulei de cocos într-o cat mai mare varietate de retete. Cu toate acestea, daca va este greata dupa consumul de ulei de cocos, nu va fortati sa-l mancati. Dupa cum se poate intampla cu orice aliment, organismul dumneavoastra poate fi alergic la ulei de cocos si este mai bine sa nu-l consumati.

Pastrarea uleiului de cocos

Dupa ce ati cumparat ulei de cocos urmatoarea întrebare ar trebui sa se refere la pastrarea si depozitarea acestuia. Dupa deschiderea ambalajului original asigurati-va ca pastrati uleiul în recipiente cu capac etans si gura larga, astfel încat sa-l puteti scoate cu o lingura daca se solidifica. De preferat, pastrati-l in recipiente de sticla.

Cum este extras uleiul de cocos?

Presarea la rece este una dintre metodele preferate pentru extragerea de calitate.Calitatea uleiului cocos depinde foarte mult de metoda de extractie folosita. Practic, exista două metode principale.

Prima este presarea la rece din copra (seminte de nuca de cocos uscate), iar a doua consta in fierberea de lapte de cocos proaspat. Deoarece prin fierbere sau încalzire sunt distruse multe substante nutritive si componente valoroase, uleiul de cocos obtinut în acest fel nu este considerat la fel de bun ca cel obtinut prin presare la rece. Masina de presare si presarea manuala sunt doua metode de presare la rece.

Ce este acidul capric?

Acidul capric este un acid gras cu catena medie (e o grasime saturata) prezent în uleiul de nuca de cocos cu multiple proprietati antimicrobiene, antivirale si antifungice. Aceasta este acelasi acid gras, prezent în laptele matern, care protejeaza copilul sugar de infectii bacteriene, virale si fungice. În organism, acesta reactionează cu anumite enzime secretate de alte bacterii care ulterior se transforma într-un agent antimicrobian puternic, monocaprina. In utilizarea sistematica a uleiului de cocos ca un tratament pentru Candida, s-a constatat ca acidul capric este foarte eficient în uciderea bacteriilor.

Acidul caprilic, acidul caproic, acidul miristic si acidul lauric sunt toate regasite în uleiul de cocos si au proprietati antimicrobiene si antifungice care ajuta la eliminarea candida albicans. Acid lauric este un acid gras cu catena medie care formeaza un compus numit monolaurina atunci cand reactionează cu enzimele. Aceasta monolaurina este un puternic “ucigas” de germeni si ciuperci.

Cum este acidul lauric folosit de corpul nostru?

Organismul uman transforma acidul lauric în monolaurina, care se presupune ca este de ajutor în relatiile cu virusi si bacterii care cauzeaza boli, cum ar fi herpes, gripa, citomegalovirus, si chiar HIV. De asemenea, ajuta în lupta împotriva bacteriilor daunatoare cum ar fi listeria monocytogenes, helicobacter pylori si giardia lamblia.

Ca rezultat al acestor diverse beneficii pentru sanatate ale uleiului de nuca de cocos, cu toate ca nu se cunostea exact mecanismul de actiune, a fost utilizat pe scara larga în Ayurveda, sistemul medical indian traditional. Mai multe studii au întocmit o lista cu potentialele beneficii ale uleiului de nuca de cocos, atat in medicina traditionala cat si in cea moderna.

 

1 Comment

  1. Hello, I desire to subscribe for this webpage to obtain most recent updates, so where can i do it please
    assist.

Leave a reply