Ulei de cocos. Despre uleiul de cocos si beneficiile lui pentru sanatate ai auzit, cu siguranta. Uleiul de cocos este acum cea mai sanatoasa alegere in bucatarie. Fiind extrem de versatil, uleiul de cocos mai are si alte intrebuintari in gospodarie.
Iata tot ce trebuie sa stii despre miracolul din bucatarie – ulei de cocos, de la utilizari neasteptate, la beneficii pentru sanatate.
Poti cumpara ulei de cocos de aici: Shop
Ulei de cocos – Utilizari in bucatarie
Ulei de cocos – bun pentu gatit
Este o grasime excelenta pentru gatit datorita faptului ca structura sa ramane intacta cand se incinge. Nu produce substante periculoase precum alte uleiuri de gatit.
Inlocuitor al untului
Inlocuieste untul in retetele de prajituri cu ulei de cocos. Schimbarea este benefica atat pentru cei care sunt adeptii stilului vegan, cat si pentru cei care vor sa reduca nivelul colesterolului.
Uleiul de cocos mai poate fi folosit si la sandwich-uri, in cafea sau in smoothie-uri pentru un plus de savoare si de grasimi sanatoase.
Ulei de cocos – extraordinar pentru vegani
Uleiul de cocos este un ingredient cheie in dietele vegane datorita faptului ca se solidifica la temperatura camerei si ofera o textura si un gust extraordinar.
Foloseste-l pentru a face ciocolata
Amesteca trei parti egale de cacao, miere si ulei de cocos pentru un sos de ciocolata delicios. Daca vrei poti baga compozitia la frigider astfel incat sa mananci o ciocolata de casa absolut delicioasa.
Fursecuri raw vegan
Daca vreti ceva bun care se prepara rapid, fara coacere, iata o reteta delicioasa de fursecuri raw vegan. Amesteca o ceasca de unt de arahide, cu un sfert de ceasca de ulei de cocos, pudra de cacao (dupa gust). Tine la frigider 30 de minute, apoi bucura-te de delicatese.
Poti cumpara ulei de cocos de aici: Shop
Ulei de cocos – Beneficii pentru sanatate
Grasimi sanatoase
Uleiul de cocos contine acizi grasi cu lant mediu, printre care: acid caprilic, acid lauric, acid capric. Pentru ca aceste grasimi se digera treptat, vor conferi mai multa energie pe termen lung.
Uleiul de cocos este usor de digerat, nu formeaza depozite de grasime, are efecte antimicrobiene si antibacteriene, este procesat de ficat.
2. Trateaza Alzheimerul
Pentru ca este procesat de ficat, uleiul de cocos confera imediat energie creierului. Compusii din uleiul de cocos ajuta organismul sa elibereze insulina si sa confere o sursa suplimentara de energie pentru imbunatatirea functionarii creierului.
3. Reduce simptomele bolilor vezicii biliare si pancreasului
Compusii din uleiul de cocos imbunatatesc functionarea pancreasului si a vezicii biliare, reducand simptomele bolilor pe care acestea le pot avea.
4. Protejeaza rinichii
Uleiul de cocos curata tractul urinar si vindeca infectiile aparute la rinichi, gratie proprietatilor sale antibacteriene. De asemenea, apa de cocos ajuta la hidratare si la grabirea proceselor de vindecare in corp.
5. Reduce inflamatiile si artrita
Numeroase studii relefa faptul ca uleiul de cocos virgin reduce inflamatiile si vindeca artrita, actionand ca analgezic si antiinflamator.
6. Previne cancerul
Uleiul de cocos are doua calitati care contribuie la lupta impotriva cancerului. Corpii cetonici si acizii grasi cu lant mediu contribuie la protejarea celulelor impotriva radicalilor liberi, prevenind dezvoltarea cancerului.
Potrivit unui studiu recent, uleiul din nuca de cocos este extrem de eficient in combaterea cancerului de colon. Oamenii de stiinta au studiat efectul acidului lauric din ulei de nuca de cocos (substanta care se gaseste din plin in acest tip de ulei) asupra celulelor cancerului de colon. Cercetatorii au constatat ca acest acid a fost capabil sa distruga aproximativ 93% din aceste celule canceroase, dupa 48 de ore de expunere. S-a constatat ca acidul lauric actioneaza asupra celulelor canceroase pentru a le distruge in doua moduri importante: in primul rand, aceasta a scazut nivelurile de glutation in celule, apoi a crescut stresul de oxidare, conditii in care celulele canceroase au fost mai sensibile. Desi rezultatele preliminare ale acestui studiu sunt extrem de incurajatoare, oamenii de stiinta au recunoscut ca mai trebuiesc facute si alte studii asupra acidului lauric pana cand vor putea dezvolta un tratament pentru cancerul de colon.
7. Vindeca ranile
Uleiul de cocos poate functiona ca un foarte bun demachiant, crema hidratanta sau crema cu factor de protective. Acizii caprilic si lauric reduc inflamatiile de la nivelul pielii, o hidrateaza atat la exterior, cat si in interior, fiind excelent pentru toate tipurile de piele. De aceea, uleiul de cocos este indicat in cazul arsurilor, eczemelor, matretii, dermatitelor si psoriazisului.
8. Previne cariile si bolile gingivale
Igiena orala este foarte importanta. Nu doar ca scapi de respiratia urat mirositoare si de ingalbenirea dintilor, insa te ajuta si sa previi aparitia cariilor, tartrului si a altor boli la nivelul gurii.
Un studiu din 2012 a scos la iveala faptul ca o enzima din uleiul de cocos are abilitatea de a suprima o multime de bacterii periculoase de la nivelul gurii. Uleiul de cocos poate anihila streptococii si candida care pun in pericol sanatatea bucala. Gargara cu ulei de cocos consta in „plimbarea” prin gura a unei linguri de ulei de cocos, timp de 10-20 de minute, pentru a curata gura de toate bacteriile periculoase. Procedeul este cunoscut de mii de ani si este promovat de medicina ayurvedica. Explicatia stiintifica este ca bacteriile din gura sunt facute din grasimi, iar grasimea din uleiul de cocos le atrage ca un magnet. La finalul procedurii scuipati la gunoi (nu in chiuveta) uleiul. Clatiti cu apa dupa ce ati facut gargara cu ulei de cocos. Nu inghititi nimic dupa ce ati facut gargara, pentru a preveni ca bacterii periculoase sa ajunga in organism.
Daca optati pentru acest procedeu, nu intrerupeti periajul obisnuit al dintilor.
Imbunatateste absorbtia nutrientilor
Adauga ulei de cocos la smoothies pentru a face nutrientii din fructe si legume mai usor de absorbit si a echilibra nivelul zaharului din sange. Daca mananci legume preparate la aburi, toarna peste ele ulei de cocos si sare de mare astfel incat vitaminele solubile sa fie si mai eficace.
Ulei de cocos – Mai multa energie si imbunatateste metabolismul
Acizii grasi cu lant mediu din uleiul de cocos sustin eliberarea treptata a energiei si, de asemenea, ajuta la imbunatatirea metabolismului si creste arderea grasimilor. Acesti acizi grasi nu sunt stocati in corp sub forma de grasime ei sunt utilizati imediat de catre ficat ca sursa de energie.
Ulei de cocos- Creste satietatea
Inainte de masa inghide o lingura de ulei de cocos pentru a te simti mai satul. Acest lucru se intampla datorita modului in care grasimile sunt metabolizate de organism.
Echilibreaza hormonii
Uleiul de cocos este o grasime sanatoasa care le ofera glandelor suprarenale si tiroidei substantele de care au nevoie pentru a echilibra hormonii.
Echilibreaza nivelul zaharului din sange
Un studiu pe animale publicat in “Indian Journal of Pharmacology” a descoperit ca o dieta cu suplimente cu ulei de cocos duce la imbunatatire a tolerantei la glucoza, ca si o descrestere a nivelului de colesterol. Oamenii de stiinta considera ca aceste efecte benefice ale uleiului de cocos se datoreaza acidului lauric.
Imbunatateste functiile creierului
Studiile au aratat efectul extraordinar pe care uleiul de cocos il are asupra sanatatii creierului. Tocmai de aceea, a inceput sa fie folosit in tratarea persoanelor care sufera de Alzheimer. In plus, imbunatateste ascutimea mintii, iar persoanele care il folosesc sunt mai alerti.
Trateaza gatul inflamat
“Batranul”ceai cu miere si lamaie poate fi dat uitarii. O lingura de ulei de cocos este la fel de benefic pentru gatul inflamat.
Poti cumpara ulei de cocos de aici: Shop
Ulei de cocos – Beneficii pentru frumusete
Indeparteaza paduchii
Cel mai dificil lucru cand ai paduchi este procesul de indepartare a acestora. Cu ajutorul uleiului de cocos, insa, misiunea va fi mai mult decat simpla si fara sa utilizezi produse chimice. Spala-te pe cap, clateste-te cu otet din cidru de mere, apoi piaptana-te. Dupa aceea, maseaza-ti capul cu ulei de cocos si lasa-l sa actioneze timp de 12-24 de ore.
Emolient
Uleiul de cocos, ca si alte tipuri de ulei vegetal, este o minunata lotiune naturala de corp. Este suficient doar putin ulei pentru ca pielea sa beneficieze de puterile sale.
Uleiul de cocos este la fel de bun si pentru buze. Daca vrei sa ai buzele moi si cu gust de tropice, uleiul de cocos este mai mult decat binevenit.
Balsam de par
Varfurile despicate vor deveni istorie daca adaugi ulei de cocos in rutina ta de ingrijire a parului. Inainte de a te spala pe cap, maseaza cu o cantitate mica de ulei de cocos parul, apoi lasa-l 10 minute.
Exfoliant
Amesteca jumatate de ceasca de ulei de cocos cu trei sferturi de ceasca de zahar brun sau sare de mare si veti obtine un exfoliant natural, bland cu pielea ta.
Calmeaza pielea
Daca te-a intepat/piscat vreo insecata, poti calma mancarimile cu ulei de cocos. De asemenea, uleiul este indicat si in cazul iritatiilor de scutec la bebelus.
Relaxant de baie
Uita de spuma de baie si inlocuieste-o cu ulei de cocos si alte uleiuri esentiale. Dincolo de faptul ca vei beneficia de proprietatile emoliente ale uleiului, te vei bucura si de un miros bland care te va relaxa.
Demachiant
Uleiul de cocos are un dublu efect: iti va indeparta fardurile si va avea grija de pielea ta in acelasi timp.
Par mai frumos
Uleiul de nuca de cocos este unul dintre cele mai bune produse naturale pentru ingrijirea parului. El ajuta la cresterea sanatoasa a parului, oferindu-i stralucire. Masajul regulat al scalpului cu ulei de nuca de cocos asigura lipsa de matretii, paduchilor si ouale acestora, si o buan hidratare a pielii. Ulei este intens utilizat in subcontinentul Indian pentru ingrijirea parului. Este un balsam excelent si ajuta la cresterea parului. Acesta prevede, de asemenea, proteine esentiale necesare pentru hranirea parului deteriorat. Prin urmare, este folosit ca ulei de ingrijire a parului si utilizat in productia diverselor balsamuri, creme si sampoane anti-matreata. Uleiul de nuca de cocos este in mod normal aplicat local.
Maseaza-ti scalpul cu un mix de ulei de cocos si ulei esential de rozmarin timp de trei minute. Lasa sa actioneze 30 de minute apoi fa-ti dus. Nu vei rezolva doar problema matretii, ci vei avea si un scalp sanatos si un par stralucitor.
Mai putine riduri
Uleiul de cocos incetineste procesul de imbatranire, contribuind la prevenirea aparitiei ridurilor.
Atat femeile, cat si barbatii sunt in cautarea frumusetii eterne. Iar ridurile sau cearcanele pot deveni o povara. Inainte sa scoti bani multi din portofel pentru produsele de infrumusetare, afla ca sunt doua ingrediente pe care ar trebui sa le ai in bucatarie, a caror combinatie face minuni. Unul dintre ele este uleiul de cocos, un aliment-minune foarte versatil care este excelent atat in mancaruri, cat si in scopuri medicale si cosmetice. Gratie compusilor sai, uleiul de cocos poate elimina bacteriile de la nivelul pielii, hidrateaza pielea si chiar o protejeaza de razele soarelui.
Al doilea ingredient este bicarbonatul de sodiu, utilizat si el intr-o multime de solutii salvatoare pentru bucatarie, gospodarie, sanatate si frumusete. Pasta de bicarbonat curata foarte bine porii, exfoliaza celulele moarte si lasa in urma o senzatie de piele catifelata. Iata cum sa prepari un produs excelent de infrumusetare pe care il pot folosi si persoanele cu piele sensibila. Ai nevoie de doua linguri ulei de cocos si o lingura si jumatate de bicarbonat de sodiu. Amesteca cele doua ingrediente pana cand se transforma intr-o pasta omogena.
Aplica pasta pe fata, in miscari circulare, las-o sa actioneze 5 minute, apoi clateste-te cu apa calduta. Acest tratament, utilizat de trei ori pe saptamana, iti va reda stralucirea naturala a pielii, care va capata un aspect mai tanar si mai ferm.
Poti cumpara ulei de cocos de aici: Shop
0 Comments
Leave a reply
You must be logged in to post a comment.