Top 10 beneficii pentru sănătate bazate pe dovezi ale uleiului de nucă de cocos

Top 10 beneficii pentru sănătate bazate pe dovezi ale uleiului de nucă de cocos
septembrie 24, 2018 Sabina

Uleiul de cocos este unul dintre puținele alimente care pot fi clasificate drept “super-alimentate”.

Combinația sa unică de acizi grași poate avea efecte pozitive asupra sănătății dumneavoastră. Aceasta include pierderea de grăsimi, o mai bună funcționare a creierului și multe alte beneficii impresionante.Iată primele 10 beneficii bazate pe dovezi asupra sănătății ale uleiului de nucă de cocos.

  1. Uleiul de cocos conține acizi grași cu proprietăți medicamentoase puternice

Uleiul de nucă de cocos este bogat în grăsimi saturate sănătoase care au efecte diferite față de majoritatea celorlalte grăsimi din dieta dumneavoastră.

Aceste grăsimi pot stimula arderea grăsimilor și pot furniza corpului și creierului energia rapidă. Ele cresc, de asemenea, colesterolul HDL bun în sângele dumneavoastră, care este legat de riscul redus al bolilor cardiace.

Majoritatea grăsimilor din dietă se numesc trigliceride cu lanț lung, dar grăsimile din uleiul de nucă de cocos sunt cunoscute ca trigliceride cu lanț mediu (MCT). Ceea ce înseamnă că acizii grași sunt mai scurți decât cele mai multe alte grăsimi (1).

Atunci când mâncați aceste tipuri de grăsimi, ele merg direct în ficat, unde sunt transformate ca o sursă rapidă de energie sau în cetone.

Cetonele pot avea beneficii puternice pentru creier și sunt studiate ca tratament pentru epilepsie, Alzheimer și alte afecțiuni.

Rezumat: Uleiul de nucă de cocos este bogat în grăsimi numite trigliceride cu lanț mediu, care sunt metabolizate în mod diferit față de majoritatea celorlalte grăsimi. Aceste grăsimi speciale din uleiul de nucă de cocos sunt responsabile pentru o mulțime de beneficii pentru sănătatea noastră.

  1. Populațiile consumatoare de ulei de nucă de cocos sunt mai sănătoase

Nuca de cocos este o hrană exotică în lumea occidentală, consumată în primul rând de oamenii ce acordă o atenție sporită sănătății.

Cu toate acestea, în unele părți ale lumii, nuca de cocos (bogată cu ulei de nucă de cocos) este un aliment pe care oamenii îl consumă de mai multe generații.

Cel mai bun exemplu al unei astfel de populații este Tokelauenii, care trăiesc în Pacificul de Sud. Aproximativ 60% din aportul caloric zilnic, aceștia îl obțineau din consumul de nucă de cocos și derivatele acesteia. În urma unor studii efectuate asupra acestei populații, s-a observat starea excelentă de sănătate, cu rată foarte scăzută de boli cardiace (2).

Un alt exemplu este populația Kitavans consumatoare de nucă de cocos și care în urma studiilor s-a putut observa starea de sănătate excelentă (3).

  1. Uleiul de nucă de cocos ajută la arderea grăsimilor

Obezitatea este una dintre cele mai mari probleme de sănătate din lume. În timp ce unii oameni cred că obezitatea este doar o chestiune de calorii, alții cred că și sursele acestor calorii sunt importante.

S-a dovedit că diferite alimente afectează corpurile noastre și hormonii în mod diferit. Din această perspectivă, o calorie nu este o calorie.

Trigliceridele cu lanț mediu (MCT) din uleiul de nucă de cocos pot crește numărul de calorii arse în comparație cu aceeași cantitate de calorii din grăsimile cu lanț lung (4).

În urma unui studiu efectuat, s-a constatat că  15 – 30 de grame de MCT/zi au crescut în 24 de ore consumul de energie cu 5%, totalizând aproximativ 120 de calorii pe zi (5).

  1. Uleiul de cocos poate ucide microorganismele dăunătoare

Acidul lauric cu 12 atomi de carbon reprezintă aproximativ 50% din acizii grași din uleiul de cocos. Când acidul lauric este digerat el formează  o substanță numită monolaurină. Atât acidul lauric cât și monolaurina pot ucide agenți patogeni dăunatori cum ar fi bacteriile, virușii și ciupercile (6).

De exemplu, aceste substanțe s-au dovedit a ajuta la distrugerea bacteriilor Staphylococcus aureus (un agent patogen foarte periculos) și a drojdiei Candida albicans (7, 8).

  1. Consumul de ulei de nucă de cocos reduce starea de foame

O caracteristică interesantă a acizilor grași din uleiul de nucă de cocos este că vă pot reduce starea de foame. Aceasta poate fi legată de modul în care grăsimile sunt metabolizate, deoarece cetonele pot avea un efect de reducere a apetitului (9).

Într-un studiu, cantități diferite de trigliceride cu lanț mediu și lung au fost administrate la 6 bărbați sănătoși. Cei care au consumat mai multe trigliceride cu lanț mediu au avut o medie de 256 de calorii pe zi mai puțin față de ceilalți (10).

Un alt studiu efectuat tot de către Institutul Național de Sănătate a Statelor Unite pe 14 bărbați a evidențiat că cei care au consumat mai multe trigliceride cu lanț mediu la micul dejun, au consumat mai puține calorii la prânz.(11)

  1. Acizii grași din uleiul de nucă de cocos pot reduce crizele convulsive

In prezent, expertii studiaza dieta ketogenica, care are un aport ridicat in grasimi, dar foarte scazut in carbohidrati, ca un potential tratament al diferitelor probleme de sanatate. Cea mai cunoscută aplicare terapeutică a acestei diete este în cazul tratării copiilor cu epilepsie ce au ajuns să opună rezistență la medicamente.(12)

Si anume, aceasta dieta contine cantitati foarte mici de carbohidrati si cantitati mari de grasimi, crescand astfel concentratiile de corpi cetonici in sange. Aceasta dieta scade in mod semnificativ crizele convulsive la copii epileptici, chiar si in cazurile in care diferite medicamente nu au dat rezultate.

Deoarece acizii grași din uleiul de nucă de cocos se transportă în ficat și se transformă în cetone, ele sunt adesea folosite la pacienții cu epilepsie pentru a induce cetoza, permițând în același timp o cantitate mai mare de carbohidrați din dietă.(13, 14)

  1. Uleiul de nucă de cocos poate ajuta la creșterea nivelului de colesterol bun HDL în organism

Uleiul de cocos conține grăsimi naturale saturate care măresc colesterolul HDL bun în organism. De asemenea, ele pot ajuta la transformarea colesterolului LDL rău într-o formă mai puțin dăunătoare.

Prin creșterea HDL, mulți experți consideră că uleiul de nucă de cocos ar putea fi bun pentru sănătatea inimii în comparație cu multe alte grăsimi.

Într-un studiu efectuat pe 40 de femei, uleiul de nucă de cocos a redus colesterolul total și LDL în timp ce crește HDL în comparație cu uleiul de soia (15).

Un alt studiu efectuat pe 116 pacienți a arătat că un program alimentar care include uleiul de nucă de cocos a ridicat nivelurile de colesterol HDL bun (16).

  1. Uleiul de nucă de cocos ajută la protejarea pielii, părului și a sănătății dentare

Uleiul de nucă de cocos are multe utilizări care nu au nimic de a face cu mâncarea. Mulți oameni îl folosesc în scopuri cosmetice și pentru a îmbunătăți sănătatea și aspectul pielii și părului.

Studiile asupra persoanelor cu piele uscată arată că uleiul de nucă de cocos poate îmbunătăți conținutul de umiditate al pielii. Poate reduce și simptomele eczemelor. (17, 18)

Uleiul de nucă de cocos poate fi, de asemenea, protector împotriva deteriorării părului și un studiu arată eficacitatea ca o protecție solară slabă, blocând aproximativ 20% din razele ultraviolete ale soarelui (19,20)

O altă formă de utilizare este ca apă de gură ce ajută la distrugerea bacteriilor dăunătoare, îmbunătățind sănătatea dentară și împrospătând respirația. (21, 22 , 23)

  1. Acizii grași din uleiul de nucă de cocos pot stimula funcția creierului la pacienții cu Alzheimer

Boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză de demență la nivel mondial și apare în special la persoanele în vârstă.

La pacienții cu Alzheimer se pare că există o capacitate redusă de a utiliza glucoza pentru energie în anumite părți ale creierului. Cercetătorii au speculat că cetonele pot furniza o sursă alternativă de energie pentru aceste celule de creier defectuoase și pot reduce simptomele bolii Alzheimer (24). Într-un studiu efectuat în 2006 s-a dovedit că consumul de trigliceride cu lanț mediu a dus la îmbunătățirea funcției creierului la pacienții cu forme mai blânde de Alzheimer.(25)

Totuși, rețineți că cercetarea este încă precoce și că nu există dovezi clare care să sugereze că uleiul de cocos în sine ajută la boala Alzheimer.

  1. Uleiul de nucă de cocos vă poate ajuta să pierdeți grăsimea, în special grăsimea abdominală dăunătoare

Având în vedere că uleiul de nucă de cocos poate reduce pofta de mâncare și crește arderea grăsimilor, este logic că vă poate ajuta, de asemenea, la pierderea în greutate.

Uleiul de cocos pare să fie deosebit de eficient în reducerea grăsimii abdominale, care se află în cavitatea abdominală și în jurul organelor (4) . Aceasta este cea mai periculoasă grăsime din toate și este des asociată cu multe boli cronice occidentale.

Circumferința taliei este măsurată cu ușurință și este un marker excelent pentru cantitatea de grăsime din cavitatea abdominală. Într-un studiu efectuat pe 40 de femei cu obezitate abdominală, suplimentarea cu 30 ml (2 linguri) de ulei de nucă de cocos pe zi a condus la o reducere semnificativă atât a IMC (indice masă corporală) cât și a circumferinței taliei pe o perioadă de 12 săptămâni.(15)

Un alt studiu efectuat pe 20 de bărbați obezi a evidențiat o reducere a circumferinței taliei de 2,86 cm după 4 săptămâni de 30 ml (2 linguri) de ulei de nucă de cocos pe zi. (26)

Chiar dacă aceste rezultate nu v-ar putea impresiona la început, luați în considerare faptul că aceste efecte au fost acumulate numai de uleiul de nucă de cocos, deoarece subiecții nu au făcut sport și nici nu au limitat aportul de calorii.

 

*** Acest articol  nu este menit să înlocuiască sfatul medicului avizat. Pentru orice tratament sau regim alimentar prescris consultați întotdeauna sfatul medicului specialist.***

 

0 Comments

Leave a reply