Ulei de cocos – Beneficii pentru sanatate

Ulei de cocos – Beneficii pentru sanatate
iulie 1, 2018 Sabina

Grasimi sanatoase

Uleiul de cocos contine acizi grasi cu lant mediu, printre care: acid caprilic, acid lauric, acid capric. Pentru ca aceste grasimi se digera treptat, vor conferi mai multa energie pe termen lung.

Uleiul de cocos este usor de digerat, nu formeaza depozite de grasime, are efecte antimicrobiene si antibacteriene, este procesat de ficat.

Trateaza Alzheimerul

Pentru ca este procesat de ficat, uleiul de cocos confera imediat energie creierului. Compusii din uleiul de cocos ajuta organismul sa elibereze insulina si sa confere o sursa suplimentara de energie pentru imbunatatirea functionarii creierului.

Reduce simptomele bolilor vezicii biliare si pancreasului

Compusii din uleiul de cocos imbunatatesc functionarea pancreasului si a vezicii biliare, reducand simptomele bolilor pe care acestea le pot avea.

Protejeaza rinichii

Uleiul de cocos curata tractul urinar si vindeca infectiile aparute la rinichi, gratie proprietatilor sale antibacteriene. De asemenea, apa de cocos ajuta la hidratare si la grabirea proceselor de vindecare in corp.

Reduce inflamatiile si artrita

Numeroase studii relefa faptul ca uleiul de cocos virgin reduce inflamatiile si vindeca artrita, actionand ca analgezic si antiinflamator.

Previne cancerul

Uleiul de cocos are doua calitati care contribuie la lupta impotriva cancerului. Corpii cetonici si acizii grasi cu lant mediu contribuie la protejarea celulelor impotriva radicalilor liberi, prevenind dezvoltarea cancerului.

Potrivit unui studiu recent, uleiul din nuca de cocos este extrem de eficient in combaterea cancerului de colon. Oamenii de stiinta au studiat efectul acidului lauric din ulei de nuca de cocos (substanta care se gaseste din plin in acest tip de ulei) asupra celulelor cancerului de colon. Cercetatorii au constatat ca acest acid a fost capabil sa distruga aproximativ 93% din aceste celule canceroase, dupa 48 de ore de expunere. S-a constatat ca acidul lauric actioneaza asupra celulelor canceroase pentru a le distruge in doua moduri importante: in primul rand, aceasta a scazut nivelurile de glutation in celule, apoi a crescut stresul de oxidare, conditii in care celulele canceroase au fost mai sensibile. Desi rezultatele preliminare ale acestui studiu sunt extrem de incurajatoare, oamenii de stiinta au recunoscut ca mai trebuiesc facute si alte studii asupra acidului lauric pana cand vor putea dezvolta un tratament pentru cancerul de colon.

Vindeca ranile

Uleiul de cocos poate functiona ca un foarte bun demachiant, crema hidratanta sau crema cu factor de protective. Acizii caprilic si lauric reduc inflamatiile de la nivelul pielii, o hidrateaza atat la exterior, cat si in interior, fiind excelent pentru toate tipurile de piele. De aceea, uleiul de cocos este indicat in cazul arsurilor, eczemelor, matretii, dermatitelor si psoriazisului.

Previne cariile si bolile gingivale

Igiena orala este foarte importanta. Nu doar ca scapi de respiratia urat mirositoare si de ingalbenirea dintilor, insa te ajuta si sa previi aparitia cariilor, tartrului si a altor boli la nivelul gurii.

Un studiu din 2012 a scos la iveala faptul ca o enzima din uleiul de cocos are abilitatea de a suprima o multime de bacterii periculoase de la nivelul gurii. Uleiul de cocos poate anihila streptococii si candida care pun in pericol sanatatea bucala. Gargara cu ulei de cocos consta in „plimbarea” prin gura a unei linguri de ulei de cocos, timp de 10-20 de minute, pentru a curata gura de toate bacteriile periculoase. Procedeul este cunoscut de mii de ani si este promovat de medicina ayurvedica. Explicatia stiintifica este ca bacteriile din gura sunt facute din grasimi, iar grasimea din uleiul de cocos le atrage ca un magnet. La finalul procedurii scuipati la gunoi (nu in chiuveta) uleiul. Clatiti cu apa dupa ce ati facut gargara cu ulei de cocos. Nu inghititi nimic dupa ce ati facut gargara, pentru a preveni ca bacterii periculoase sa ajunga in organism.

Daca optati pentru acest procedeu, nu intrerupeti periajul obisnuit al dintilor.

Imbunatateste absorbtia nutrientilor

Adauga ulei de cocos la smoothies pentru a face nutrientii din fructe si legume mai usor de absorbit si a echilibra nivelul zaharului din sange. Daca mananci legume preparate la aburi, toarna peste ele ulei de cocos si sare de mare astfel incat vitaminele solubile sa fie si mai eficace.

Ulei de cocos – Mai multa energie si imbunatateste metabolismul

Acizii grasi cu lant mediu din uleiul de cocos sustin eliberarea treptata a energiei si, de asemenea, ajuta la imbunatatirea metabolismului si creste arderea grasimilor. Acesti acizi grasi nu sunt stocati in corp sub forma de grasime ei sunt utilizati imediat de catre ficat ca sursa de energie.

Ulei de cocos- Creste satietatea

Inainte de masa inghide o lingura de ulei de cocos pentru a te simti mai satul. Acest lucru se intampla datorita modului in care grasimile sunt metabolizate de organism.

Echilibreaza hormonii

Uleiul de cocos este o grasime sanatoasa care le ofera glandelor suprarenale si tiroidei substantele de care au nevoie pentru a echilibra hormonii.

Echilibreaza nivelul zaharului din sange

Un studiu pe animale publicat in “Indian Journal of Pharmacology” a descoperit ca o dieta cu suplimente cu ulei de cocos duce la imbunatatire a tolerantei la glucoza, ca si o descrestere a nivelului de colesterol. Oamenii de stiinta considera ca aceste efecte benefice ale uleiului de cocos se datoreaza acidului lauric.

Imbunatateste functiile creierului

Studiile au aratat efectul extraordinar pe care uleiul de cocos il are asupra sanatatii creierului. Tocmai de aceea, a inceput sa fie folosit in tratarea persoanelor care sufera de Alzheimer. In plus, imbunatateste ascutimea mintii, iar persoanele care il folosesc sunt mai alerti.

Trateaza gatul inflamat

“Batranul”ceai cu miere si lamaie poate fi dat uitarii. O lingura de ulei de cocos este la fel de benefic pentru gatul inflamat.

#beneficiiuleicocos

0 Comments

Leave a reply