Uleiul de cocos

Uleiul de cocos
decembrie 29, 2018 Sabina

Uleiul de cocos este extras din miezul nucii de cocos, recoltat din palmierul Cocos nucifera. Uleiul de cocos este folosit pe scară largă în țările tropicale. Uleiul de nucă de cocos proaspăt presat are o culoare albă, un gust și miros ciudat, dar plăcut. Este un ulei foarte sănătos pentru gătit şi copt, dar are şi numeroase beneficii pentru îngrijirea corporală.

Grăsimea de nucă de cocos la temperatura camerei este o substanță solidă de culoare albă.  Are un punct de topire ridicat – aproximativ 24 – 25 Celsius . Prin urmare, este solid la temperatura camerei și se topește numai atunci când temperaturile devin ridicate. Conţine magneziu, calciu, zinc și fier, grăsimi saturate, acizi grasi nesaturați, cum ar fi acizii graşi mononesaturaţi şi acizii graşi polinesaturaţi. Datorită acizilor grași are efect antifungic și antibacterian, iar datorită conținutului de acid lauric întărește sistemul imunitar,este eficient împotriva herpesului, gripei si influenzei.

Există două tipuri de uleieri de cocos,  filtrat (RBD) și virgin (VCO). Metodă cunoscută drept RBD,  înseamnă rafinat, înălbit şi dezodorizat.  A doua metodă folosită pentru extragerea uleiului de cocos din miez se realizează prin rafinare fizică sau mecanică. Această metodă veche de extragere lasă intact lanţul mediu de acizi graşi al uleiului de cocos. Uleiul filtrat este utilizat în general în bucătărie și pentru producerea produselor cosmetice.

De ce să folosim ulei de cocos ?

Acidul lauric din acest ulei, convertit de organism în monolaurin are efecte antivirale și antibacteriene, distrugând diverse bacterii patogene. Există studii care au subliniat și efectele antimicrobiene ale acidului lauric. Acidul lauric este benefic asupra sistemului imunitar.

Uleiul de cocos conține acizi grași cu molecula medie (MCFA). Una dintre cele mai remarcabile caracteristici ale acestor acizi este capacitatea de a distruge bacterii ce cauzează ulcer gastric, infecții ale sinusurilor, tractului urinar, carii dentare, pneumonie și alte infecții. Pot distruge și ciuperci, viruși ce cauzează gripă, pojar, herpes.

Datorită structurii moleculare, uleiul de nucă de cocos este ușor absorbit de piele. În straturile profunde ale pielii întărește țesuturile interne. În mod similar, poate preveni arsurile solare în mod semnificativ. Previne imbătrânirea prematură a pielii si oferă protectie naturală impotriva razelor UV. Are un rol important în eliminarea țesuturilor epiteliale moarte, pielea devine fină şi catifelată. Întârzie apariţia ridurilor, datorită proprietăţilor sale antioxidante. Ajută în tratarea diferitelor probleme ale pielii inclusiv psoriazis, dermatita, eczeme şi alte infecţii ale pielii. Ajută la creșterea sănătoasă a părului oferindu-i strălucire. Este un balsam excelent pentru păr si ajută la regenerarea părului deteriorat.

Vindecarea rănilor: Uleiul de nucă de cocos este folosit din timpuri imemoriale pentru a accelera vindecarea rănilor. Există trei mecanisme identificate în spatele efectelor benefice: 1. accelerează procesul de reepitelizare al ţesuturilor 2.  stimulează activitatea  enzimelor antioxidante 3. stimulează mecanismul de reticulare de colagen în tesutul reparat. Uleiul de nucă de cocos acţionează  sinergic cu tratamentele traditionale şi asupra vindecării rănilor cauzate de arsuri.

Efect analgezic și antipiretic: Uleiul de nucă de cocos are proprietati antiinflamatorii, analgezice și antipiretice.

Efect benefic asupra ulcerului gastric:  Este interesant faptul, că studiile au dovedit că laptele de cocos (care include componentele uleiului de nucă de cocos) este mai eficient decât medicamentele antiulceroase convenționale pe bază de sucralfat.

Efect antifungic:  În 2004, 52 de tulpini de specii de Candida au fost expuse efectelor  uleiului de nucă de cocos. Cea mai cunoscută formă a Candidei,  Candida albicans s-a dovedit  cel mai sensibil la tratament. Cercetătorii au remarcat: „uleiul de nuca de cocos ar trebui  recomandat pentru tratamentul infecțiilor fungice, luând  în considerare  numărul tot mai mare de specii de Candida rezistente la medicamente.”

 

0 Comments

Leave a reply