Uleiul de cocos a devenit foarte popular în ultimii ani, fiind folosit atât pentru beneficiile pe care le aduce sănătăţii şi alimentaţiei, cât şi pentru proprietăţile pe care le are în cosmetică şi frumuseţe.
Uleiul de cocos conţine grăsimi saturate şi are punctul de ardere ridicat, fiind astfel stabil la temperaturi ridicate. Acest ulei face parte din categoria uleiurilor vegetale care nu se depun în organism, astfel că nu pune în pericol sănătatea sau silueta. Dacă vrei să ai un stil de viaţă sănătos sau dacă vrei să ţii dietă, renunţă la grăsimile tradiţionale şi foloseşte ulei de cocos în schimb.
Găseți ulei de cocos natural 100%, extravirgin, presat la rece aici: Shop
În articolul de astăzi, ne concentrăm atenţia asupra uleiului de cocos ca opţiune sănătoasă pentru gătit. Vă prezentăm beneficiile pe care acesta le are asupra organismului, cât de eficient este acest ulei într-o dietă, cum poate fi folosit în alimentaţie şi două reţete. Dacă v-am făcut curioşi, vă invităm să parcurgeţi întregul articol.
BENEFICIILE ULEIULUI DE COCOS PENTRU SĂNĂTATE:
– scade riscul de a dezvolta boli cardiovasculare şi cancer
– ajută la evitarea problemelor digestive şi previne sindromul colonului iritabil
– ajută la normalizarea lipidelor din sânge şi la absorbţia mineralelor
– reduce nivelul colesterolului rău şi creşte nivelul colesterolului bun
– protejează ficatul de acţiunea nocivă a alcoolului şi a toxinelor
– previne bolile de rinichi şi ale vezicii biliare
– ajută la menţinerea sănătăţii părului, pielii şi unghiilor
– stimulează funcţia creierului şi previne boala Alzheimer
– protejează organismul de infecţii cauzate de bacterii şi viruşi, stimulând imunitatea
– previne diabetul prin îmbunătăţirea controlului nivelului zahărului din sânge
– eficient într-o dietă: suprimă apetitul şi ajută la accelerarea arderii grăsimilor, ajutând astfel la slăbit
– ajută la vindecarea mult mai rapidă a organismului în caz de boală
– uleiul de cocos poate fi folosit ca tratament în candidoză
– tratează durerile şi infecţiile de urechi
– vindecă arsurile şi calmează durerile
FOLOSEŞTE-L ÎN ALIMENTAŢIE ŞI GĂTEŞTE CU EL!
Dacă vrei să găteşti mai sănătos sau ţii dietă, începe prin înlocuirea uleiului de floarea-soarelui, a untului sau a margarinei cu ulei de cocos. Uleiul din nucă de cocos este una dintre cele mai bune alegeri pentru gătit, deoarece este cel mai bogat în grăsimi saturate (peste 90%) şi nu se deteriorează atunci când este încălzit la temperaturi înalte. Spre deosebire de el, mult lăudatul ulei de măsline îşi schimbă proprietăţile la temperaturi ridicate şi poate fi nociv în alimentaţie.
Uleiul de cocos se împarte în două categorii: rafinat şi nerafinat, în funcţie de procesele de fabricaţie utilizate în obţinerea lui.
Uleiul de cocos nerafinat are aromă şi miros de cocos şi poate fi folosit la prepararea deserturilor raw vegane. În magazine, apare cu denumirile de “virgin” sau “extra virgin”. Are cele mai multe beneficii asupra sănătăţii, astfel că merită cumpărat.
Uleiul de cocos rafinat nu mai are gust şi miros de cocos şi este mai potrivit pentru mâncărurile preparate la cuptor sau prăjite (cartofi prăjiţi sau plăcinte). Ai grijă să nu cumperi ulei rafinat care a fost procesat cu solvenţi chimici.
Ponturi pentru utilizarea lui la gătit:
– uleiul de cocos este solid şi se topeşte foarte uşor
– dacă vrei să îl topeşti, cel mai bine este să o faci într-o tigaie, la foc mic (nu durează mult)
– daca este ţinut aproape de o sursă de căldură (aragaz), uleiul de cocos rămâne moale şi îţi va fi mult mai la îndemână să îl foloseşti
– poate fi ţinut şi la frigider fără nicio problemă
– uleiul de cocos este rezistent la oxidare, astfel că poate fi cumpărat şi în cantităţi mai mari şi depozitat în cămară
DIETĂ DE SLĂBIT CU ULEI DE COCOS
Nu toate grăsimile duc la creşterea în greutate, dimpotrivă. Unele ajută chiar la slăbit! Uleiul de cocos favorizează pierderea kilogramelor în plus şi ar trebui să se regăsească în alimentaţia tuturor persoanelor ce ţin dietă sau să aibă un stil de viaţă sănătos.
Dieta cu ulei de cocos presupune adăugarea uleiului de cocos în felurile de mâncare preparate, în cafea, ceai, în sucurile de fructe şi legume naturale sau pe pâine integrală, în loc de unt. Sunt suficiente trei linguri de ulei de-a lungul unei zile, pentru a fi instalată senzaţia de saţietate. Vei consuma mai puţine calorii prin alimentaţie, iar poftele vor fi mai puţin numeroase.
Exemplu de program alimentar pentru o zi de dietă:
Mic-dejun: un pahar de suc de fructe (în care a a fost adaugată o lingură de ulei de cocos) sau o felie de pâine integrală unsă cu o lingură de ulei de cocos şi cu două ouă fierte
Gustare 1: un fruct
Prânz: supă de legume (în care a fost adăugată o lingură de ulei de cocos) sau un piept de pui sau peşte la grătar cu salată de legume (preparată cu o lingură de ulei de cocos)
Gustare 2: un iaurt
Cina: o mâncare de legume (preparată cu o lingură de ulei de cocos)
DIFERENŢA DINTRE ULEIUL DE COCOS ŞI UNTUL DE COCOS
Deoarece aceste două produse sunt des confundate, iată care este diferenţa dintre ele, pentru a le folosi corect în alimentaţie ţi în dietă:
– uleiul de cocos este uleiul care a fost extras din nuca de cocos
– untul de cocos este obţinut din mărunţirea şi transformarea în piure a întregului conţinut al nucii de cocos
REŢETE CU ULEI DE COCOS
Uleiul de cocos poate fi folosit atât pentru deserturi, dându-le aroma specifică, cât şi pentru mâncăruri sărate. Poate fi folosit în orice reţetă, de la foaie de plăcintă, până la negrese, salate, sosuri sau feluri de mâncare crude şi paleo, din dietele vegane. Iată două reţete gustoase şi rapide pe care le poţi încerca dacă ţii dietă:
Tartine cu avocado şi ulei de cocos
Ingrediente reţetă: 2 fructe de avocado coapte, 2 cepe verzi tocate mărunt, ¾ ceaşcă cu nuci de macadamia prăjite şi mărunţite, 1 căţel de usturoi tăiat fin, 4 linguri de ulei virgin de cocos, ulei de măsline extra-virgin, coaja de la jumătate de portocală, câteva fire de busuioc mărunţit, sare de mare fină după gust, 4 felii de pâine integrală.
Mod de preparare: Într-un bol, se amestecă nucile cu usturoiul, coaja de portocală, busuiocul şi sarea. Se pune la prăjit pâinea integrală. Cât sunt calde, se ung cele 4 felii cu cele 4 linguri de ulei de cocos. Se pasează bine fructele de avocado şi se întind pe feliile de pâine. Deasupra lor se împrăştie amestecul din bol, se presară ceapa verde şi câteva picături de ulei de măsline.
Bomboane de ciocolată cu ulei de cocos
Ingrediente reţetă: 3-4 linguriţe de pudră de cacao, 200 gr stafide, 20 curmale fără sâmburi, 100 gr caju crud, 3 linguri de ulei de cocos virgin, nucă de cocos rasă
Mod de preparare: Se toacă mărunt într-un blender sau robot de bucătărie stafidele, curmalele şi nucile caju. Se adaugă uleiul de cocos şi pudra de cacao. După ce toate ingredientele s-au amestecat bine, se formează bile care se tăvălesc apoi prin nuca de cocos. Se dau la frigider până se întăresc.
Ce zici de numeroasele beneficii pe care acest ulei le aduce dacă este introdus în alimentaţie? Vei consuma şi tu de acum ulei de cocos şi îl vei introduce în alimentaţie?
Găseți ulei de cocos natural 100%, extravirgin, presat la rece aici: Shop
Articol preluat de pe dietapentrutine.ro
0 Comments
Leave a reply
You must be logged in to post a comment.