Uleiul de cocos a cunoscut în ultoma perioadă o popularitate foarte mare, chiar și în România, țara în care aproape toată lumea folosește uleiul de floarea soarelui la gătit. Majoritatea utilizează acest ulei în scopuri cosmetice, fiind un bun prieten al pielii, însă știați că uleiul de cocos este ideal și în bucătarie? Mai ales dacă ne dorim să avem un stil de viață mai sănătos.
În țările de pe coasta Asiei, cu precădere în India, uleiul de cocos este folosit la gătit de sute de ani.
Avantajul uleiului de cocos este că are în compoziția sa acizi grași cu lanț mediu (acid lauric), ce sunt arși mult mai repede în corp decât acizii grași cu lanț lung, ce se găsesc spre exemplu în unt. Repartiția acestor acizi grași este unică pentru uleiul de cocos și face ca acesta să nu fie stocat în organism sub forma de grăsimi, ci este transformat direct în energie pentru celule.
Cum includem uleiul de cocos în dieta noastră și mai ales cum îl folosim la gătit?
Pâine cu ulei de cocos
Ce spui de o felie de pâine prăjită unsă cu ulei de cocos? Pe lângă faptul că este extrem de delicios, este și foarte sănătos. Îți recomandăm pentru consum un ulei de cocos cât mai puțin procesat, de preferat să fie extravirgin, presat la rece.
Poți prăji cu el la temperaturi foarte mari
Uleiul de cocos este o alternativă excelentă pentru sotat legume sau chiar pentru prăjit în baie de ulei, căci are un punct de ardere mai ridicat. În alte cuvinte, degradarea lui începe mai târziu decât în cazul altor uleiuri (precum cel de măsline). Cel mai sănătos ulei de cocos și cel mai indicat pentru gătit este cel obținut prin presarea la rece
Legumele la tigaie prăjite în puțin ulei de cocos cu gust discret sunt mai delicioase (în opinia noastră): păstăi, mazăre, cartofi dulci, pak choi, varză chinezească, brocolli, conopida. Clătitele prăjite în ulei de cocos sunt mult mai parfumate și mai gustoase. Experimentați!
Poți să-l folosești la copt
În cazul în care vreți să coaceți ceva (spre exemplu ce are în compoziție făină de migdale, făină de cocos, alune etc.) încercați să înlocuiți untul sau uleiurile vegetale cu uleiul de cocos. Nu numai că este extrem de sănătos, dar este perfect pentru persoanele cu intoleranță la lactoză.
Este ideal pentru legume la cuptor!
Folosiți uleiul de cocos la fel ca orice alt ulei vegetal. Puteți face, spre exemplu, cartofi dulci sub formă de chips-uri: tăiați feliuțe subțiri, stropiți-le cu ulei și dați-le la cuptor până devin ușor maronii. Ori orice alt tip de legume la cuptor: ardei copți, dovlecei, ceapă tăiată etc.
Cafea, ceai sau lapte cu ulei de cocos
Nu concepi cafea fără lapte? Înlocuiește laptele pe care îl adaugi în cafea cu o lingură de ulei de cocos. Vei avea parte de un boost de energie, o cafea mai sănătoasă și cel putin la fel de cremoasa (pentru un plus de spumă delicioasă, mixeaz-o la blender).
Pentru cei care își doresc o doză de răcorire, puteți adăuga câteva cuburi de gheață, mixați cu cafeaua la blender și obțineți un icecoffee delicios!
Ce spui de o prăjitură cu glazură delicioasă?
Fie că faci o negreasă, fie că îți este poftă de o banană prăjită trasă în ciocolată, înlocuiește smântâna de gătit cu uleiul de cocos – mai ales pentru cei care sunt în post! Adaugă o lingură de ulei de cocos la fiecare 170 g de ciocolată.
Ideal pentu smoothie-uri
Una sau două linguri de ulei de cocos adăugat în smoothie-uri (băuturi deja sănătoase) îți scad colesterolul și contribuie la menținerea nivelului de grăsimi benefice organismului.
Pregătește floricele de porumb cu ulei de cocos
Toată lumea apreciază mirosul îmbietor de la intrarea în cinematograf, unde se prepară popcornul. Poate nu știai asta, însa în cele mai multe astfel de locuri, grăsimea folosită este ulei de cocos. Pregătește-l și tu acasă, înlocuind pur și simplu uleiul folosit în reteță, cu cel de cocos.
Prepară o maioneză sănătoasă
Pregătește maioneza exact așa cum ai face-o în mod tradițional, dar folosește ulei de cocos în locul altor grăsimi. Alternativ, pentru varianta de maioneză în 30 de secunde, pune 4 ouă, o lingură de oțet de mere, 1/2 lingură muștar și 240 ml de ulei de cocos în recipientul blenderului vertical. Introdu blenderul, pornește-l și ridică-l încet, pe masură ce emulsia se formează.
Înlocuiește grăsimile din dulciurile de casă
Uleiul de cocos poate fi folosit cu succes în prepararea dulciurilor și a tartelor, păstrand un raport de 1:1. Mai exact, dacă preferi alternativa sănătoasă, pune aceeași cantitate de ulei de cocos pe cât e menționată în rețetă.
Bineînțeles, daca e vorba de dulciuri în care untul trebuie să fie în forma solidă (precum blatul de tartă), uleiul de cocos trebuie ținut la frigider înainte de preparare.
Păstrează ouăle proaspete mai mult timp
Dacă aplici un strat de ulei de cocos pe coaja ouălor, acestea vor rezista cu până la 1-2 săptămâni mai mult în frigider. Explicația este simplă: uleiul intră în porii din coajă și îi astupă, prevenind astfel contactul cu aerul.
Evenimentul Zilei îți recomandă uleiul de cocos extra-virgin VivaCoco, calitate premium, obținut prin presare la rece, 100% natural, importat direct din India. Îl găsești aici
0 Comments
Leave a reply
You must be logged in to post a comment.