fbpx

Cum să alegem cel mai bun ulei de cocos?

Cum să alegem cel mai bun ulei de cocos?
iulie 20, 2019 Sabina

Cum cumperi cel mai bun ulei de nucă de cocos? Ce tip ar trebui să cauți atunci când ești în fața raftului cu uleiuri de nucă de cocos?

Popularitatea uleiului de cocos a dus la invadarea supermaket-urilor și a magazinelor de tip plafar unde sunt stocate o multitudine de mărci și diferite tipuri de produse de ulei de nucă de cocos. Este ingredientul perfect pentru o dieta paleo sau ketogenică. Nu e de mirare că există o mulțime de opțiuni.

Dar…

De unde știm care sunt cele mai bune produse pentru noi?

Această diversitate poate duce la o decizie descurajantă cu atât de multe soiuri și opțiuni de ulei de nucă de cocos. La urma urmei, doriți produsul potrivit prin care să profitați de toate avantajele acestui ulei gustos, sănătos și tropical.

Pentru a vă ajuta, iată un ghid pentru a ști ce să căutați atunci când cumpărați acest super produs nutritiv.

Cum alegem un ulei de cocos calitativ

Înainte de a ieși din casă și de a cumpără primul ulei de nucă de cocos ce îți iese în cale, haideți să ne familiarizăm cu terminologia ce vă va îndruma să alegeți uleiul de cocos potrivit.

Verficați eticheta

Atunci când vrei să îți achiziționezi un ulei de nucă de cocos primul lucru la care ar trebui să te uiți este ETICHETA.  Produsele de ulei de nucă de cocos pot avea etichete înșelătoare folosind cuvinte precum pur sau extra virgin. Diferența importantă este nerafinat sau rafinat – nu vă lăsați păcăliți să plătiți un preț ridicat pentru uleiul de nucă de cocos extra virgin, pentru că din punct de vedere tehnic, nu există.

Citește și De ce este uleiul de cocos VivaCoco un produs premium?

Uleiul de nucă de cocos  trebuie să fie un ulei nerafinat și natural. Evitați uleiul de cocos rafinat RBD, care a fost produs folosind căldura și substanțele chimice dure care înălbesc și deodorizează uleiul natural de nucă de cocos.

Uleiul de cocos se mai remarcă și prin cantitatea de acid lauric care ar trebui să fie cuprinsă între 49% – 52% și menționată pe etichetă.

Citește și Ce este acidul lauric?

Modalitatea de ambalare

Sticla este ambalajul preferat pentru uleiul de cocos. Uleiul de cocos are o durată lungă de depozitare de până la doi ani, astfel încât ambalajele din plastic nu sunt o idee bună. De-a lungul timpului, materialele plastice sunt cunoscute pentru că elimină toxine care pot dăuna sănătății dumneavoastră.

Prețul

Atunci când achiziționați un ulei de nucă de cocos doriți calitate, să fie virgin și nerafinat. Produsele de calitate sunt produse folosind un proces de producție mai costisitor și sunt evaluate corespunzător. La fel ca majoritatea lucrurilor din viață, dacă prețul este prea ieftin, calitatea nu prea își face simțită prezența.

Prin urmare – achiziționarea unui ulei de nucă de cocos calitativ implică un cost de achiziție mai mare.

Cum diferențiem uleiurile de nucă de cocos?

Uleiul de cocos rafinat vs. Uleiul de cocos nerafinat

Există două tipuri principale de ulei de nucă de cocos – rafinat și nerafinat. Uleiul de cocos rafinat are aromă de nucă de cocos. În timp ce uleiul de nucă de cocos nerafinat, adesea vândut ca ulei „virgin” sau ”extra-virgin” are gustul dulce de nucă proaspătă de cocos.

Uleiul de nucă de cocos rafinat este fabricat din carne de cocos uscată, cunoscută sub denumirea de copra, și a trecut printr-un proces de rafinare. Acest ulei de nucă de cocos are o durată lungă de depozitare și este solid la temperaturi sub 24 ° C (75 ° F). Este popular pentru utilizarea în gătit deoarece are o temperatură ridicată la fumigare și nu are un gust puternic de nucă de cocos.

Citește și Uleiul de cocos: cum îl introduci în dieta

Asigurați-vă că atunci când achiziționați un ulei de nucă de cocos rafinat să fie rafinat cu abur prin extracție la rece, deoarece unele uleiuri rafinate de nucă de cocos sunt rafinate, albite și deodorizate (RBD). Uleiul de cocos RBD este rafinat folosind căldura și substanțe chimice dure care pot distruge calitățile antioxidante.

Uleiul de nucă de cocos nerafinat sau virgin este un ulei natural obținut prin presarea la rece a cărnii proaspete de nucă de cocos. Acest tip de ulei păstrează toate calitățile nutriționale și beneficiile pentru sănătate ale acizilor grași cu lanț mediu din nuca de cocos. Antioxidanții din uleiul de nucă de cocos nerafinat sunt mai mari decât a uleiul de cocos rafinat (RBD).

Uleiul de nucă de cocos nerafinat este un ulei comestibil și este folosit în mod obișnuit pentru uz intern și extern. Acest tip de ulei are, de asemenea, o durată lungă de depozitare și este solid la temperaturi sub 24 ° C (75 ° F).

Uleiul de cocos hidrogenat

Acesta este un ulei rafinat întărit, care are o durată lungă de conservare. Uleiul de cocos hidrogenat are o textură solidă și un punct de topire mai mare decât uleiul de nucă de cocos nerafinat.

Procesul de obținere a acestui tip de ulei de cocos constă în modificarea grăsimilor nesaturate (acizi grași mononesaturați și polinesaturați) în grăsimi mai saturate și trans. Uleiul de cocos hidrogenat nu este recomandat ca ulei comestibil.

Citește și Masti de fata pe baza de ulei de cocos

Uleiul de cocos fracționat

Utilizarea tradițională a uleiului de cocos fracționat este ca ulei aromoterapeutic sau ca bază pentru masajul pielii. Acest tip de ulei de nucă de cocos nu este comestibil și este folosit exclusiv cu uz cosmetic.

Citește și Beneficiile masajului cu ulei de cocos

După cum sugerează și numele, uleiul de cocos fracționat conține o parte din uleiul natural de nucă de cocos. Procesul de rafinare îndepărtează unele dintre trigliceridele cu catenă lungă, lăsând în urmă trigliceride cu catenă medie. Acest lucru creează un ulei de nucă de cocos lichid. Uleiul de cocos fracționat este mai stabil și are o durată mare de conservare.

Această formă de ulei de nucă de cocos este un ulei ușor incolor, inodor, ușor absorbit în piele. Uleiurile de cocos fracționate sunt potrivite pentru tipurile de piele sensibile.

Uleiul MCT

Uleiul MCT este un supliment alimentar care a câștigat popularitate datorită promovării de către industria alimentară. Se mai poate numi și ulei lichid de nucă de cocos. Din punct de vedere tehnic, uleiul MCT este un ulei de nucă de cocos fracționat, care este comestibil, fiind un lichid uleios, clar, inodor și fără gust la temperatura camerei.

MCT reprezintă trigliceride cu lanț mediu. Acest ulei este de obicei o concentrație de numai două dintre cele patru MCFA găsite în mod natural în uleiul de nucă de cocos – acizi grași caprilici și caprici. Cele mai multe uleiuri MCT nu conțin acid lauric care este unul dintre cele mai benefice MCFA concentrate (acid gras cu catenă medie) în uleiul de cocos.

Practic, uleiul MCT este un ulei fabricat. În producția de ulei MCT, unii producători folosesc solvenți chimici ca hexanul în procesul de rafinare.

Uleiul MCT este promovat ca supliment care dă energie sub formă de cetone – nu de glucoză. Acest tip de ulei este folosit pentru gătit, adăugat în băuturi și ca supliment alimentar. Doza zilnică recomandată este de 15 ml sau 1-2 lingurițe.

 

0 Comments

Leave a reply