Călătorie pentru minte, suflet și trup … și India

Călătorie pentru minte, suflet și trup … și India
septembrie 25, 2019 Sabina

În multe dintre articolele noastre și postări v-am menționat despre India, cu atât mai mult cu cât, VivaCoco s-a născut în India. (Pentru cei care nu ne-ați cunoscut încă, aici ne puteți descoperi povestea: Scrisoare către cititori).

Prin acest articol ne-am propus să vă purtăm într-o experiență pentru minte, suflet și trup într-unul dintre cele mai sacre locuri de pe Pământ: India.

Citește și De ce este uleiul de cocos VivaCoco un produs premium?

Pentru noi, India este o binecuvântare, o provocare, țara în care ne-a fost frică să călcăm, dar în momentul în care am aterizat pe acest pământ sacru, s-a dovedit a fi una dintre cele mai bune decizii. Vrem să vă prezentăm o latură magică a acestui loc, de care noi ne-am îndrăgostit. Ce are atât de special India? Ei bine, are multă culoare, diversitate, energie, haos și căldura oamenilor.

India, oficial Repulica India, este o țară din sudul Asiei. India se află pe locul 7 în lume după suprafață, pe locul doi după numărul de locuitori și este statul democratic cu cei mai mulți locuitori. Țara are o zonă de coastă cu o lungime de 7000 de km și granițe cu Pakistan la vest, Nepal, Republica Populară Chineză și Bhutan la nord-est, și Bangladesh și Myanmar la est. În Oceanul Indian, India este adiacentă cu națiunile insulare Sri Lanka.

După cum bine ne aducem aminte că am învățat la istorie, India este căminul civilizației hinduse, centrul a importante drumuri comerciale și vaste imperii, jucând un rol important în istoria umanității. Colonizată ca parte a imperiului Britanic în secolul al nouăsprezece, India și-a câștigat independența în 1947.

  India se poate lăuda cu o natură spectaculoasă de la Munții Himalaya până la verdeața statului Keral, unul dintre cele mai frumoase state din India, și fluviul Gange cel Sfânt la nisipurile deșertului Thar.

Cultura Indiei, marcată de un grad ridicat de sincretism, este rezultatul unor tradiții care au combinat elemente heterogene ale civilizațiilor prezente pe teritoriul său ca urmare a invaziilor sau migrațiilor și care au marcat țara de-a lungul timpului.

India se remarcă prin diversitate culturală – aici se vorbesc aproximativ 22 de limbi și 2000 de dialecte (și noi am fost șocați când am aflat!), există numeroase religii (Hinduism, Islamism, Creștinism, Budism, Jainism, Zoroastrism, Sikhism și Iudaism), diferite stiluri de artă, arhitectură, literatură, muzică și dans, numeroase practici și obiceiuri.

În ceea ce privește îmbrăcămintea tradițională, acesta variază, de la urban la rural, fiind influențată de cultura locală, geografie sau climă. Stilurile populare de îmbrăcăminte includ articole drapate, precum sari pentru femei și dhoti pentru bărbați.

Gastronomia …. India a creat una dintre cele mai vechi și complexe gastronomii datorită diversității de rase și culturi culinare regionale, unele vechi de câteva mii de ani, a cărei combinație este de negăsit în oricare altă parte a lumii. Un rol important l-a jucat și religia hindusă și perspectiva acesteia asupra alimentației, dar și comerțul cu mirodenii dintre India și Europa.

Bucătăria indiană, o simfonie de arome și culori, extrem de savuroasă, este caracterizată prin folosirea rafinată și echilibrată a numeroaselor ingrediente – mirodenii, ierburi aromate, fructe, legume și leguminoase – dar și printr-o gamă largă de stiluri de preparare a mâncărurilor, tehnici de gătit și prezentări ale preparatelor pline de culoare, gust și arome.

Citește și Utilizarea uleiului de cocos în bucătărie

Indienii folosesc aproximativ 20 de condimente diferite, printre care cele mai cunoscute sunt curry, piper, ghimbirul, menta, coriandrul, rododendronul, chimenul, nucușoara și șofranul, care este și cel mai scump.

Grâul și orezul sunt alimentele de bază ale indienilor. Deși o parte semnificativă a mâncării indiene este vegetariană, multe feluri tradiționale includ carnea de pui, capră, miel, sau porc. Mâncărurile pe bază de pește sunt des întâlnire în statele din estul Indiei, în special în Bengalul de Vest.

De la salate la sosuri, de la carne la vegetariene, de la condimentat la temperat, de la pâini la deserturi, bucătăria indiană este extrem de savuroasă și complexă și variază de la o regiune la alta.

Îți poți achiziționa ulei de cocos de aici: Shop

Un ingredient foarte utilizat în bucătăria indiană este nuca de cocos. Cele mai apreciate deserturi sunt Kulfi (înghețata) și Jalebi (clătite cu sirop). Cel mai popular desert este Lado – biluțe dulci preparate din făină (năut, griș sau cocos mărunțit), zahăr și lapte, la care se adaugă și alte ingrediente, prăjite în ghee (unt).  Acum înțelegeți de unde se trage dragostea noastră pentru cocos?!

Ca băuturi, la masă se consumă în general apă sau sucuri de fructe, dar cea mai populară băutură indiană este Chai-ul.

Acesta este un amestec de ceai negru, zahăr și condimente (ghimbir măcinat, cardamon verde, anason, scorțișoară, chimen, nucușoară, cuișoare, sau șofran, piper negru sau chilli) care se fierbe și se amestecă apoi cu lapte (cel mai adesea de bivoliță sau de cocos).

Dintre cele peste 380 de ingrediente observate în bucătăria din întreaga lume, peste 200 se regăsesc în bucătăria indiană, iar o rețetă conține în medie o combinație de cel puțin șapte ingrediente, ce conferă acele savori unice specifice.

Dacă am putea, am scrie zile în șir despre gastronomia Indiei, dar alegem să ne oprim aici.

Cei mai mulți oameni când aud India – asociază imaginea cu Taj Mahal – ” o lacrimă pe obrazul timpului” cum l-a descris Tagore, poetul și filozoful Indiei.

Simbol al Indiei spirituale, tribut al poveștilor ei neverosimile, punct de echilibru ale hoardelor de turiști din toată lumea dar și a indienilor romantici, Taj Mahalul este locul unde o poveste de iubire a fost scrisă în piatră, cu arabescuri delicat cioplite și milioane de  pietre semiprețioase. Este locul în care te oprești o clipă să te gândești căreia dintre iubirile din viata ta i-ai ridicat Taj Mahalul  din sufletul tău, locul în care dacă încă nu ai iubit cu adevărat, vei afla că  te așteaptă o iubire specială, pitită pe undeva, în lumea mare!

Dar revenind la legendă, Taj Mahalul este o minune din marmură albă dedicată iubirii.

Nu îți vom prezenta orașele turistice ale Indiei,ce se remarcă prin clădiri și străzi încărcate de istorie. În schimb îți vom spune ce anume face din India o țară atât de minunată. Ai crede că e gastronomia, la cât am vorbit despre ea, însă nu … oamenii sunt cei care dau cu adevărat farmec Indiei. Oamenii și filozofia lor de viață.

Nicăieri în lume nu vei găsi oameni mai simpli și mai comunicativi ca în India. Expresia “I am happy if you are happy too” capătă un înțeles foarte simplu și îți comunică de fapt că el, indianul, și-a făcut datoria de a te face fericit și de a fi pe placul zeilor prin asta. Iar fericirea are un alt înțeles pentru indieni. Fericirea este un echilibrul al vieții cu tine însuți care îți face viața suportabilă până la trecerea în următorul ciclu … o alta viață, o altă luptă cu starea de fericire. Și tot așa, până în Nirvana!

India este o țară incredibilă, așa cum a fost promovată chiar de către Guvernul său, prin faimosul slogan „Incredible India”. Orice parte a țării ai alege să vizitezi, vei descoperi ceva care te va inspira, te va fascina sau te va șoca. Pentru că India este o țară a contrastelor, iar singurele tale opțiuni sunt fie să o iubești, fie să nu îți placă. Important este, însă, să guști din cultura sa, să ajungi în câteva locuri și abia apoi te vei putea pronunța.

India, țara care se trăiește, nu se vizitează. O adevărată experiență culturală, profundă și de neuitat.

0 Comments

Leave a reply