Obiceiuri și tradiții de Mărțișor

Obiceiuri și tradiții de Mărțișor
februarie 26, 2020 Sabina

Simbolul străvechi al primăverii, al începutului, al bucuriei de a trăi este Mărțișorul. De Mărțișor, vechiul se reînnoiește, iar tradițiile, obiceiurile și datinile vechi de mii de ani sunt readuse în centrul atenției. Iată câteva din cele mai frumoase și cunoscute tradiții și obiceiuri românești legate de sărbatoarea Mărțișorului:

În mod tradițional, Mărțișorul se prinde în piept sau la mână înainte de răsaritul soarelui, în zorii zilei. Purtat la încheietura mâinii sau în piept, șnurul în firicele de alb și rosu capată semnificații aparte. Albul semnifică masculinitatea, rațiunea și sobrul asociat masculinității, iar roșul simbolizează feminitatea, senzualitatea, iubirea, bucuria de a trăi.

Semnificaţia firelor alb şi roşu ce se împletesc într-un şnur de care este prins un mic obiect este relevată şi de unele legende. Astfel se spune că Soarele ar fi coborât pe pământ în chip de fată frumoasă şi ar fi fost ţinut prizonier de un zmeu. Pentru a-l elibera, un voinic s-a luptat cu zmeul vărsându-şi sângele în zăpadă. Soarele a urcat din nou pe cer şi, în locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei – vestitori ai primăverii.

Descoperă cadou mărțișor natural : Pachet Mărțișor natural ulei de cocos

 

Conform unui mit care circulă în Republica Moldova, în prima zi a lunii martie, frumoasa Primăvară a ieșit la marginea pădurii și a observat cum, într-o poiană, într-o tufă de porumbari, de sub zăpadă răsare un ghiocel. Iarna a chemat vântul și gerul să distrugă floarea şi ghiocelul a înghețat, însă Primăvara a dat la o parte zăpada, rănindu-se la un deget din cauza mărăcinilor. O picătură de sânge fierbinte a căzut pe floare făcând-o să reînvie. În acest fel, Primăvara a învins Iarna, iar culorile mărțișorului fac trimitere la sângele roșu pe zăpada albă.

Unele tradiții spun că firul mărțișorului, funie de 365 sau 366 de zile, ar fi fost tors de Baba Dochia, în timp ce urca turma la munte. Asemănător Ursitoarelor care torc firul vieții copilului la naștere, Dochia torcea firul anului primăvara, la nașterea timpului calendaristic. De aceea, mărțișorul este numit de etnologul Ion Ghinoiu „funia zilelor, săptămânilor şi lunilor anului, adunate într-un șnur bicolor”.

În prezent, mărțișorul este purtat întreaga luna martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că aceasta va aduce belșug în casele oamenilor. De asemenea, se spune că, dacă cineva își pune o dorință în timp ce atârnă mărțișorul de pom, aceasta se va împlini numaidecât. La începutul lui aprilie, într-o mare parte a satelor României și Moldovei, pomii sunt împodobiți de mărțișoare.

Descoperă cadou mărțișor natural : Pachet Mărțișor natural ulei de cocos

În unele județe ale României, mărțișorul este purtat doar primele două săptămâni. În localitățile transilvănene, mărțișoarele sunt atârnate de uși, ferestre, de coarnele animalelor domestice, întrucât se consideră că astfel se pot speria duhurile rele.

În județul Bihor se crede că, dacă oamenii se spală cu apa de ploaie căzută pe 1 martie, vor deveni mai frumoși și mai sănătoși.

În Banat, fetele se spală cu zăpadă, de mărțișor, pentru a fi iubite mereu. Tot aici, dar și în Bucovina, fetele sunt cele care oferă mărțișoare băieților (în mod tradițional, mărțișoarele sunt făcute de ele însele). Și în zona Moldovei și în Maramureș, pe 1 martie se oferă mărțișoare băieților de către fete, aceștia oferind, la rândul lor, fetelor mărțișoare de 8 martie.

În Dobrogea, mărțișoarele sunt purtate până la sosirea cocorilor, apoi aruncate în aer, pentru ca fericirea să fie mare și înaripată.

Nu doar mărțișorul este înzestrat cu capacități remarcabile. Gestul dăruirii mărțisorului este încărcat și el de sacralitate și semnificații. A dărui un mărțisor cu inima curată unei persoane la care ții cu adevărat înseamnă, conform anumitor credințe din bătrâni, să îndupleci soarele să-ți dea sănătate, frumusețe, veselie, poftă de viață, iubire. În același timp, gestul bărbaților de a înmâna mărțișoare femeilor este de fapt un îndemn la armonie, uniune și bună înțelegere.

Ce-ați spune ca anul acesta să vă surprindeți într-un mod diferit și original persoanele speciale din viața dumneavoastră?!  Vă propunem un mărțișor natural, gustos, aromat și cu multiple utilizări.

Descoperă oferta de mărțișor:

Pachet Mărțișor natural ulei de cocos

 

0 Comments

Leave a reply