Uleiul de cocos pentru uscăciunea vaginală

Uleiul de cocos pentru uscăciunea vaginală
iulie 21, 2019 Sabina

Uleiul de cocos este o opțiune naturală populară pentru ameliorarea uscăciunii vaginale. Unele studii afirmă că uleiul de nucă de cocos poate fi folosit pe piele și este un hidratant eficient.

Mulți oameni folosesc hidratanți vaginali sau lubrifianți pentru a ușura disconfortul vaginal și a face mai confortabil contactul sexual. Un studiu din 2014[1], la care au participat 1.021 femei, a constatat că 66% dintre respondențo au afirmat că au folosit un lubrifiant personal.

Deși există mai mulți lubrifianți vaginali disponibili pentru sănătate personală, unii oameni preferă o abordare mai naturală.

Persoanele care utilizează dispozitive contraceptive pe bază de latex ar trebui să evite uleiul de cocos ca lubrifiant. Acest lucru se datorează faptului că uleiul poate descompune latexul în aceste dispozitive, făcându-le mai puțin eficiente.

În acest articol, analizăm dacă uleiul de nucă de cocos funcționează ca un lubrifiant vaginal, cum să fie folosit  în siguranță, precum și riscurile și considerentele.

Citește și Cum să alegem cel mai bun ulei de cocos?

De asemenea, vom discuta și despre alte beneficii ale utilizării uleiului de nucă de cocos pe piele și câteva opțiuni alternative pentru uscăciunea vaginală.

Funcționează?

Uleiul de cocos este un remediu popular pentru o serie de probleme de sănătate. Mulți oameni îl folosesc, de asemenea, pentru a-și hidrata părul și pielea. În ultima perioadă, uleiul de cocos a început să câștige popularitate ca și lubrifiant natural pentru uscăciunea vaginală.

Citește și Uleiul de cocos în dormitor

Cu toate acestea, dovezile pentru eficacitatea uleiului de cocos ca lubrifiant vaginal sunt până acum în mare parte anecdotice.

Unele studii sugerează că uleiul de nucă de cocos este sigur pentru a fi folosit pe piele și poate ajuta la ameliorarea uscăciunii. De exemplu, un studiu din 2013[2] a investigat utilizarea topică a uleiului de nucă de cocos pentru tratarea dermatitei atopice ușoare până la moderate la copii.

Echipa a concluzionat că uleiul de cocos a fost mai eficace decât uleiul mineral la tratarea simptomelor dermatitei atopice, cum ar fi uscăciunea pielii. Niciunul dintre copiii din studiu nu a prezentat reacții adverse la uleiul de nucă de cocos.

Cercetătorii au mai descoperit că uleiul de cocos:

  • A ajutat stratul de piele prin reducerea pierderii de apă
  • A ajutat la întărirea stratului protector al pielii
  • a avut proprietăți emoliente, ceea ce înseamnă că poate ajuta la calmarea și hidratarea pielii.

Cum să îl folosim în siguranță?               

Oamenii de știință nu au efectuat nicio cercetare în ceea ce privește siguranța sau eficacitatea uleiului de nucă de cocos ca lubrifiant personal. Cu toate acestea, mai multe studii[3] sugerează că uleiul de nucă de cocos este, în general, sigur de utilizat pe piele.

Oricine are alergie sau sensibilitate la ulei de nucă de cocos sau produse pe bază de cocos ar trebui să evite utilizarea unor astfel de produse pe piele sau ca un lubrifiant personal. Înainte de a utiliza uleiul de nucă de cocos, cel mai bine este să efectuați un mic test pe o zonă restrânsă pentru a observa cum vă reacționează organismul. Aplicați câteva picături de ulei pe partea interioară a antebrațului și așteptați 24 de ore pentru a vedea care sunt reacțiile organismului.

Nu folosiți uleiul de cocos pe piele sau ca și lubrifiant în cazul în care manifestați:

  • usturimi
  • iritații sau disconfort
  • umflături
  • înroșirea pielii

Pentru a utiliza uleiul de nucă de cocos ca lubrifiant personal, aplicați-l în jurul deschiderii vaginului și pe vulvă. Aplicați de asemenea uleiul la orice obiecte care intră în vagin, cum ar fi penisul sau jucăriile sexuale.

Riscuri și considerații

Persoanele care utilizează dispozitive contraceptive pe bază de latex, cum ar fi prezervativele și diafragmele, ar trebui să evite utilizarea uleiului de cocos ca lubrifiant vaginal.

Uleiul de cocos și alți lubrifianți pe bază de ulei descompun latexul, ceea ce le face contraceptivele  mai puțin eficiente și crește riscul sarcinilor neplanificate și al infecțiilor cu transmitere sexuală[4].

Lubrifianții vaginali pot, de asemenea, să perturbe echilibrul natural al pH-ului din interiorul vaginului, ceea ce poate crește riscul de infecții. Recomandat este să discutații cu medicul ginecolog sau urolog înainte de utilizarea oricărui lubrifiant.

Mai sunt și alte beneficii?

Uleiul de cocos pur este un hidratant natural și nu conține substanțe chimice adiționale care pot provoca iritarea pielii. Unele studii sugerează, de asemenea, că uleiul de cocos are proprietăți antibacteriene, care pot ajuta la protejarea împotriva infecțiilor.

De exemplu, un studiu din 2013[5] a constatat că acizii grași cu lanț mediu din uleiul de nucă de cocos virgin pot inhiba creșterea Clostridium difficile, un tip de bacterii care poate cauza o formă serioasă de diaree[6].

Există, de asemenea, unele beneficii practice pentru utilizarea uleiului de nucă de cocos. Este un ulei cu o textură mai consistentă, ceea ce înseamnă că tinde să rămână mai mult pe piele, reducând necesitatea reaplicării. Acest lucru poate face uleiul de nucă de cocos o opțiune rentabilă pentru lubrifierea personală.

Uleiul de nucă de cocos este de asemenea disponibil pe scară largă atât în magazinele de sănătate, cât și în supermarket-uri.

Ce alte alternative mai sunt?

Alte opțiuni de lubrifiere naturale includ uleiuri de migdale, măsline, arahide și avocado. Există, de asemenea, numeroși lubrifianți personali comerciali care sunt disponibili pe scară largă în farmacii și on-line.

Lubrifianții din comerț  au în compoziție una din următoarele substanțe:

  • apă
  • ulei
  • sau silicon

Lubrifianții pe bază de apă și silicon sunt cei mai buni pentru persoanele care folosesc prezervative latex sau diafragme.

Unele produse provoacă iritații atunci când o persoană le folosește pe țesuturile delicate ale vulvei și vaginului. Acestea includ:

  • produse pe bază de petrol, cum ar fi vaselina
  • produse care conțin glicerină
  • ulei de bebeluș
  • produse aromatizate
  • produse cu proprietăți de încălzire, răcire sau furnicături

Deși gelul spermicidic oferă lubrifiere, uneori poate provoca iritații și are un gust și un miros neplăcut, asemănător cu cel chimic.

Persoanele care se apropie de perioada de menopauza sau sunt deja la menopauză ar trebui să vorbească cu medicul lor ginecolog privind terapia cu estrogeni vaginali. Acest lucru poate ajuta la corectarea dezechilibrelor hormonale care duc la uscăciunea vaginală.

Rezumat

Uleiul de cocos este o opțiune naturală populară pentru ameliorarea uscăciunii vaginale. Deși nu există cercetări specifice privind utilizarea uleiului de nucă de cocos ca lubrifiant personal, studiile sugerează că uleiul de nucă de cocos este, în general, sigur de utilizat pe piele.

Uleiul de nucă de cocos poate cauza iritarea pielii la unii oameni, deci este recomandabil să testați uleiul pe o zonă restrânsă înainte de al utiliza ca lubrifiant personal.

Deoarece uleiurile pot rupe latexul, persoanele care folosesc prezervative din latex sau diafragme nu ar trebui să utilizeze ulei de nucă de cocos sau alte produse pe bază de ulei ca lubrifiant în timpul sexului.

Vă recomandăm ulei de cocos brut nerafinat, 100% natural, presat la rece: Shop

 

 

 

 

 

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24521034

[2] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ijd.12339

[3] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ijd.12339

[4] https://www.medicalnewstoday.com/articles/246491.php

[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24328700

[6] https://www.medicalnewstoday.com/articles/158634.php

0 Comments

Leave a reply